TRI DECENIJE INDIJANA DŽONSA

Nebojša Đorđević   Film, Vesti

Pre tačno trideset godina, 12. juna 1981, u američkim bioskopima premijerno je prikazan prvi deo serijala “Indijana Džons - Otimači izgubljenog kovčega”. Sve ostalo je deo legende.

Režiser Stiven Spilberg je 1975. godine sa filmom “Ajkula” izmislio letnji blokbaster, a Džordž Lukas ga je, dve godine kasnije, usavršio “Ratovima zvezda”. Ova dvojica filmadžija potom su udružila snage i 1981. godine snimila film koji će oživeti avanturistički žanr pravom dozom akcije i humora. Tako je nastao “Indijana Džons”.

U filmu čija se radnja dešava tokom tridesetih godina prošlog veka, arheolog Džons pokušava da pronađe mitski zavetni kovčeg pre nacista koji žele da ga iskoriste kako bi svoju vojsku učinili nepobedivom.

Prva tri dela serijala o popularnom arheologu imala su jednostavnu ali upečatljivu priču, dovoljno humora, romanse i avanture da privuku publiku. Četvrti deo, snimljen 2008. godine, nije dostigao uspeh prvih filmova, a nedavno su se pojavili natpisi da bi i peti deo mogao da bude snimljen.

U jednom intervjuu Spilberg se prisetio da je u to vreme želeo da snimi jedan od filmova o Džejmsu Bondu ali ga je njegov prijatelj Lukas pozvao i rekao da ima nešto mnogo bolje od britanskog špijuna - arheologa Džonsa.

List “Entertejnment vikli” (Entertainment weekly) navodi da je prvi deo serijala - od smrti Alfreda Moline do zlokobnog poslednjeg snimka skladišta - savršena zabava i tip filma koji u poređenju sa “filmskim remek delima” istinski pripada muzeju filma.

Spilberg je prvobitno želeo da Džonsa glumi Tom Selek, ali Lukas je insistirao na Harisonu Fordu sa kojim je radio na “Američkim grafitima” i “Ratovima zvezda”.

Film je zaradio više od dvesta miliona dolara, što je ogromna suma za Reganovu Ameriku. Ford je postao jedan od najisplativijih glumaca, a Spilberg i Lukas velike filmske ikone. Film je osvojio i brojne nagrade, uglavnom u tehničkim kategorijama, uključujući i četiri Oskara.

Uoči tridesetogodišnjice premijere filma, bič koji je korišćen u filmu stavljen je na aukciju i procenjen je na pedeset hiljada funti.

Američki institut za film je 2003. godine proglasio Indijanu Džonsa drugim najvećim filmskim herojem, dok je prvo mesto pripalo Atikusu Finču iz flma “Kako ubiti pticu rugalicu”. Džons se 2010. godine našao i na drugom mestu liste najvećih fiktivnih likova svih vremena, posle Šerloka Holmsa.

Izvor: B 92/TanjugPostavite komentar