Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TOP 5 VUDIJA ALENA

Drugi pišu: Gardijan

Poznati američki reditelj Vudi Alen u članku objavljenom u listu „Gardijan“ pisao je o svojim omiljenim piscima i njihovim knjigama. Na „Top 5″ listi ostvarenja koja su, kako kaže, imala najveći uticaj na njega kao filmskog stvaraoca, nalaze se sledeći naslovi:

„Lovac u raži“, Džerom Dejvid Selindžer (1951)

Ova knjiga oduvek je imala posebno značenje za mene, jer sam je pročitao kad sam bio mlad – imao sam otprilike 18 godina. Odgovarala je mojim fantazijama o Menhetnu, Ist sajdu, Njujorku uopšte. Čitanje „Midlmarča“ ili „Sentimentalnog vaspitanja“ doživljavao sam kao posao dok je „Lovac u raži“ bilo čisto zadovoljstvo. Selindžer je, počev od prve rečenice ispunio obavezu pisca da zabavi čitaoca. Pročitao sam je nekoliko puta i svaki put me je oduševila.

„Stvarno bluz“, Mec Mezrou i Bernard Vulf (1946)

Saznao sam tokom godina, upoznajući džez muzičare koji su poznavali Mezroua i one o kojima je pisao u knjizi „Stvarno bluz“, da je ovo njegovo sećanje bilo ispunjeno često neutemeljenim pričama. Ali, ostavilo je veliki utisak na mene jer sam i sam učio da sviram džez klarinet, instrument koji je i Mezrou svirao, kao i vrstu muzike o kojoj su on i Vulf pisali. Priča, iako u suštini ne previše kvalitetna, bila je ubedljiva jer je pratila rad mnogih muzičara čiji sam rad poznavao i kojima sam se divio, jer je govorila o ekscentričnim detaljima džez lokala i legendarnim pesmama koje su svirane u legendarnim noćnim klubovima.

„Svet Sidnija Džozefa Perelmana“ (2000)

Najzabavnije ljudsko biće u celom mom životu, bilo da je reč o stend-ap komediji, televiziji, pozorištu, prozi ili filmovima, jeste Sidni Džozef Perelman. Njegovi prvi radovi bili su pomalo divlji, ni blizu rafinirani niti dobri kao oni koje je stvarao dok se razvijao tokom godina, kada je postao nezadrživo senzacionalan. Postoji mnogo knjiga punih njegovog stvaralaštva, a ova, kojoj sam napisao i predgovor, sadrži brojne spektakularne odlomke. Mi koji smo odrasli uz njega nismo mogli da izbegnemo njegov uticaj. Imao je tako jak, inventivan stil.

„Epitaf malog pobednika“, Joakim Marija Mačado de Asis (1880)

Ovu knjigu dobio sam jednog dana poštom. Neki meni stran čovek iz Brazila poslao ju je i napisao „Ovo će Vam se svideti“. Pošto je reč o nevelikom delu, pročitao sam ga. Da je knjiga bila obimna, ne bih je pročitao. Bio sam iznenađen time koliko je tekst šarmantan i interesantan. Nisam mogao da verujem da je pisac živeo tako davno, činilo mi se kao da je knjigu napisao juče. Toliko je moderna, veoma originalna. Ostavila je na mene snažan utisak kao i „Lovac u raži“.

„Elija Kazan: Biografija“, Ričard Šikel (2005)

Reč je o najboljoj knjizi koja govori o šoubiznisu koju sam pročitao. Briljantno je napisana, o briljantnom reditelju koji je za mene bio veoma značajan dok sam odrastao i stasavao u reditelja. Šikel razume Kazana: razume Tenesi Vilijamsa, razume Marlona Branda, razume delo „Tramvaj zvani želja“. Piše uz veliko znanje istorije, ima uvid i poseduje živost. Knjige o šoubiznisu uglavnom nije vredno čitati. Jednostavno, neozbiljne su i plitke. Ali ova je fantastična.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *