Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U PRODAJI MANJE POZNATA PROZA DESANKE MAKSIMOVIĆ

Desanka Maksimović, jedna od najznačajnijih pesnikinja srpske književnosti 20. veka, u deceniji pred početak Drugog svetskog rata pisala je priče za najmlađe čitaoce, koje su objavljivane u „Politici za decu“. Od tog vremena do danas, većina priča nije ponovo štampana.

Tu manje poznatu prozu Desanke Maksimović, sabrao je i kao trilogiju priredio Dragan Lakićević, dok ih je pod nazivom „Desanka priča“, u biblioteci „Mali zabavnik“, objavila Srpska književna zadruga.

„Čujem da deca misle kako priče koje pričam nisu istinite, ali ja to ne priznajem. Jer da se sve to nije zbilja dogodilo, otkud bih znala“, kazivala je Desanka Maksimović na početku priče „Zašto putnici pevaju“.

To je jedna od pripovesti s religioznim motivima koje se, s obzirom na politiku i ideologiju nisu preštampavale u drugoj polovini prošlog veka, čak ni u danima velike slave pesnikinje.

Osim tih „Pobožnih priča“ u trilogiji su i „Priče o kucama“ i knjiga bajki „Vilina kći“. Vedrina, igra i priroda osnovni su elementi te proze. Iako su u pitanju priče za decu, Desanka ne izbegava mračne teme i ne ulepšava život.

Srpska književna zadruga podržavala je Desanku kao mladog autora: objavila joj je poslednju knjigu za života, i dodelila joj je nagradu za životno delo.

„Priče Desanke Maksimović spoj su tradicionalnog i modernog. Iako su napisane pre više od pola veka, one odišu verom, nadom i ljubavlju, i zato su i danas korisne, podučavaju i vaspitavaju“, rekao je Dragan Lakićević.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *