Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOBRA PONUDA ZA „NOĆ MUZEJA“

Posetioci „Noći muzeja“, 14. maja imaće jedinstvenu priliku da posete čuvene salone u zgradi nekadašnjeg Saveznog izvršnog veća na Novom Beogradu. Ovogodišnja manifestacija „Noć muzeja“ na 65 lokacija održaće se istovremeno u više od 40 država Evrope.

Manifestacija „Noć muzeja“ osmi put će biti održana u Beogradu 14. maja i to na 65 lokacija, a ekskluzivno te večeri, od 18 do dva sata posle ponoći, za posetioce će biti otvorena Palata Srbija.

Jedna od osnivača manifestacije Ana Jovanović rekla je na konferenciji za novinare da će posetici „Noći muzeja“ imati jedinstvenu priliku da razgledaju čuvene salone u zgradi nekadašnjeg Saveznog izvršnog veća, u koju je inače teško ući.

Prvi put 14. maja biće otvoren i Svečani salon Doma Vojske Srbije gde će biti izložena restaurirana slika Save Šumanovića „Cveće“, a posetioci će moći da pogledaju i izložbu slika Mome Kapora, fotografije koje svedoče o Pokretu nesvrstanih i Beogradu pre pola veka i družiti se sa glumcima legendarne serije „Vojnici“.

Etnografski muzej, tradicionalno među najposećenijim u „Noći muzeja“, ove godine će prirediti interaktivni program na temu maskenbala. Pored izložbe o karnevalima u Evropi, publika će uživati u gradskim igrama sa početka 20. veka u izvođenju Ansambla „Kolo“, a ukoliko ne dođu maskirani, moći će da iznajme maske i fotografišu se.

Fanfare sa krova Vojnog muzeja na Kalemegdanu, kao i prethodnih godina, označiće početak manifestacije, a program ovog muzeja obuhvatiće predstavljanje replika odbrambene borbene opreme rimskih vojnika, autentičnu radionicu kovanja srednjovekovnih mačeva, u čemu će zainteresovani moći da se oprobaju, dok će ljubitelji društvenih igara simulirati jednu borbu iz vremena Rimskog carstva.

U Narodnom muzeju, u okviru izložbe „Blago kneževskih grobova“, biće predstavljen krater iz Trebeništa, prvi put posle konzervacije, koji datira sa kraja 6. i početka 5. veka pre nove ere, kao i 28 arheoloških artefakata iz zbirki muzeja.

Princeze na srpskom dvoru

Program Arhiva Jugoslavije biće posvećen životu evropskih princeza, koje su došle na srpski dvor – kraljice Marije Karađorđević i kneginje Olge Karađorđević.

Premijerno će biti prikazane fotografije načinjene privatnim fotoaparatom porodice Karađorđević, intimna pisma kralja Aleksandra I Karađorđevića, posetioci će čuti priču o dijademama kraljice Marije, radosnici koju je kneginja Olga vodila povodom rođenja sina i videti originalne skice nakita iz „Kartijeove“ radionice.

Prvi put manifestaciji, koja će se istovremeno održavati u 45 država Evrope, pridružuje se Filozofski fakultet u Beogradu, čiji studenti i profesori pripremaju sedam interesantnih postavki.

Organizatori su pripremili i tajnu lokaciju, a svi koji žele da je posete, mogu da se jave putem mreže Fejsbuk i dobiće SMS poruku, koja će važiti kao ulaznica.

Jovanovićeva je izjavila da je beogradska „Noć muzeja“ treća po veličini u Evropi, a ulaznica po ceni od 350 dinara važi za sve programe.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *