Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠAPIRA I ŠMIT S ORKESTROM BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Nemački violončelista Volfgang Emanuel Šmit u Beogradu nastupa prvi put

Ciklus „Hod po žici“

Orkestar Beogradske filharmonije izvešće večeras u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu Dupli koncert Johanesa Bramsa, uz violinistu Itaja Šapiru i violončelistu Emanuela Šmita kao soliste.

Koncertom će upravljati dirigent Rosen Milanov, umetnički direktor Filadelfijskog orkestra i Simfonijskog orkestra Prinstona, a na programu će biti i Vardarska rapsodija Panča Vladigerova i Slike s izložbe Modesta Musorgskog, najavljeno je iz Beogradske filharmonije.

Za razliku od izraelskog violiniste Itaja Šapire, kome je ovo treći nastup s Beogradskom filharmonijom, nemački violončelista Volfgang Emanuel Šmit u Beogradu nastupa prvi put.

Oba umetnika imaju zapažene međunarodne karijere – Šapira je snimao sa Čikaškim simfonijskim orkestrom, svirao je u Karnegi Holu i Barbikan centru, a Šmit, nakon što je osvojio takmičenja Rostropovič i Čajkovski, kao solista nastupa u Evropi, Rusiji, Aziji i SAD.

Šapira će svirati na violini Gvadanjini iz 1745. godine, a Šmit na violončelu Mate Gofrilera.

Rosen Milanov, diplomirao je dirigovanje na Džulijardu. Nastupao je s Moskovskom, Roterdamskom, Kineskom i Seulskom filharmonijom, sa simfonijskim orkestrima Vašingtona i Bi-Bi-Sija i gotovo svim većim američkim orkestrima.

Šapira i Šmit nastupaju u Beogradu u okviru ciklusa „Hod po žici“, u kojem su prethodno učestvovali i Stefan Milenković, Sara Čang i Josif Ivanov. Poslednji koncert iz tog ciklusa biće 20. maja.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *