Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MINISTARSTVO NOKAUTIRA NEZAVISNU SCENU

Photo: www.jutarnji.hr

Zagrebi! Festival bez pomoći države

Nakon što je Siniša Laborović na Zagrebi! Festivalu izveo performans Boks meč za titulu Ministra kulture, i dogurao do samog ureda ministra, organizatori festivala snose posljedice koje će se porazno odraziti na njihovu budućnost, te bacaju sjenu netransparentnosti i neistine na rad Vijeća i samog Ministarstva

Iako su Zagrebi! Festivalu za izdanje na kojem je izveden ‘boks meč’ odobrena sredstva, nakon što je Siniša Labrović progovorio o javnim tajnama ministra, a Festival mu to omogućio dobrom medijskom kampanjom i produkcijom, financijska potpora za 2011. godinu je izostala.

Da nešto tu “smrdi“ organizatori su zaključili kada im je Ministarstvo uskratilo i isplatu 8.000 kuna što je preostali dio od 20.000 kuna koje su im dodijeljene u 2010. godini, putem Natječaja za javne potrebe u kulturi RH. Iako su prema ugovoru sredstva trebala biti uplaćena do kraja 2010. godine, do današnjeg dana Zagrebi! Festival od Ministarstva kulture nije zaprimio nikakvu obavijest niti dokument koji bi razjasnio razloge uskraćivanja isplate ugovorenih sredstava.

Istražujući zašto se to dogodilo, iz Ministarstva su krenuli razni izgovori od onoga da financijski izvještaj nije predan na vrijeme, pa do onoga koji se odnosio da su sredstva uskraćena zbog izmjene dijela programa predavanja na Festivalu. Pregledom samo 15 izvještaja o obavljenim programima (do kojih su došli pozvavši se na Zakon o pravu na pristup informacijama, što im je pravna služba Ministarstva i omogućila), organizatori su pronašli čak 6 identičnih drugih slučajeva promjene predavača i izvođača u programu, kao i zakašnjelih izvještaja čijim su predlagateljima odobrena sredstva i za 2011.

Kako ništa nije bilo kakvim se prikazivalo (prethodni razlozi pokazali su se kao smiješno neutemeljeni i nedosljedni izgovori), od provjerenog izvora u visokim kulturnim krugovima saznalo se za posljednji nečastni potez prognanog ministra Bože Biškupića i prešutnu podršku koju je tom potezu iskazalo Vijeće. Vijeće koje dodijeljuje predikate po kojim se financiraju programi odigralo je slugansko- klijentelističku igru i ministru izašlo u susret što se dade zaključiti već i letimičnom analizom programa koji su dobili pristojne svote, a bliski su nekim članovima Vijeća.

Želite li na hrvatskome kulturnome nebu raditi provokativne projekte i uz to zabaviti napaćenu i prevarenu javnost, bolje je da se bavite prijateljevanjem s članovima Vijeća i pristanete na podle igrice odlazećeg ministra (ne daj Bože da ga slučajno i prozovete u medijima ili kroz umjetnički rad). Netransparentnost, klijentelizam i osvetoljubivost jači su motivi nego istinska podrška razvoju onima koji se usude reći, producirati i pred javnost donijeti sadržaje koji propitkuju našu političku zbilju i stanje u društvu bez obzira kojoj stranci ili instituciji ‘griješnici unutar struktura‘ pripadali.

Izvor: e-novine. com /Net.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *