Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MIRJANA ĐURĐEVIĆ PREDSEDNICA ŽIRIJA BORINE NEDELJE

BEOGRAD – Književnica Mirjana Đurđević predsedava žirijem koji će dodeliti književnu nagradu „Borisav Stanković“ na manifestaciji „Borina nedelja“ koja će po 45. put biti održana u Vranju, od 23. do 29. marta.

Ovogodišnju nagradu „Bora Stanković“ koja podrazumeva povelju, zlatnik s likom vranjskog književnika i 300.000 dinara dobiće autor čije je prozno ili dramsko delo objavljeno u Srbiji u 2010. godini, saopštio je Grad Vranje kao organizator manifestacije.

U književnom programu 45. „Borine nedelje“, pored Đurđevićeve, učestvovaće i pisci Jasna Koteska i Nikola Gelevski iz Skoplja, Saša Ilić, Sreten Ugričić i Mileta Prodanović iz Beograda, Nenad Veličković iz Sarajeva, Enes Kurtović iz Sanskog Mosta i drugi.

Pisci će se svake večeri družiti s publikom, kao i s učenicima škola u Vranju i Vladičinom Hanu.

„Borina nedelja“ biće otvorena plesnim performansom, a tokom festivala biće prikazan deo izložbe umetničke grupe „Škart“ kojom se Srbija predstavila na prošlogodišnjem bijenalu arhitekture u Veneciji.

Iz gradskog budžeta za tu manifestaciju je, kako je ranije rečeno, izdvojeno 1,8 miliona dinara.

Pripreme za ovogodišnju „Borinu nedelju“ obeležio je sukob Grada Vranja i Književne zajednice „Borislav Stanković“, koja je od početka devedesetih do prošle godine bila organizator tog festivala.

Grad je s Književnom zajednicom 26. aprila prošle godine raskinuo ugovor o saradnji zbog, kako su ranije objasnili predstavnici Gradskog veća Vranja, „nepotizma u kulturi“ i „finansijske netransparentnosti u radu“.

U saopštenju Grada Vranja navodi se da je cilj da se „Borina nedelja“ u organizacionom i vrednosnom smislu vrati konceptu koji je imala od osnivanja 1967. do početka devedesetih godina prošlog veka.

„Verujemo da je regionalni koncept koji zastupamo u ovogodišnjoj organizaciji najbolji način za vraćanje ugleda ‘Borinoj nedelji’ i Vranju i trudimo se da u naš grad dođu kvalitetni savremeni pisci, kao i da program bude otvoreniji za nove umetničke tendencije“, saopštili su organizatori.

Predsednik Književne zajednice „Borisav Stanković“ Miroslav Cera Mihailović najavio je ranije da ta organizacija neće odustati od organizacije ovogodišnje „Borine nedelje“, a ako to ne bude bilo moguće u Vranju da će ovu manifestaciju organizovati u Beogradu.

I grad Vranje i Književna zajednica „Borisav Stanković“ su kod Ministarstva kulture konkurisali za sredstva za organizovanje „Borine nedelje“, koja do sada ni jedna strana nije dobila.

Izvor: Glas javnost/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *