Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

АНДЕРСЕНОВА МЕДАЉА ЧЕКА РШУМА

БЕ­О­ГРАД – Је­дан од нај­по­зна­ти­јих срп­ских деч­јих пи­са­ца Љу­би­во­је Ршу­мо­вић и илу­стра­тор До­бро­сав Боб Жив­ко­вић пред­ло­же­ни су од стра­не но­во­о­сно­ва­не срп­ске сек­ци­је ме­ђу­на­род­не ор­га­ни­за­ци­је у обла­сти де­чи­је и омла­дин­ске књи­ге „IBBY“ за Ан­дер­се­но­ву ме­да­љу, јед­но од нај­зна­чај­ни­јих свет­ских ли­те­рар­них при­зна­ња у обла­сти ства­ра­ла­штва за де­цу.

На­гра­да ко­ја но­си име про­сла­вље­ног дан­ског бај­ко­пи­сца Хан­са Кри­сти­ја­на Ан­дер­се­на, до­де­љу­је се већ ви­ше од 50 го­ди­на и сло­ви у свет­ској јав­но­сти за Но­бе­ло­ву на­гра­ду за деч­ју ли­те­ра­ту­ру.

У из­ја­ви за „Прав­ду“ Љу­би­во­је Ршу­мо­вић ни­је крио из­не­на­ђе­ње на вест о но­ми­на­ци­ји за „Ан­дер­се­на“.

– Пра­во да вам ка­жем, пр­ви пут чу­јем за та­ко не­што, па не знам шта бих вам у овом мо­мен­ту и ре­као. Нај­бо­ље би би­ло да са­че­ка­мо да до­би­јем зва­нич­ну по­твр­ду о но­ми­на­ци­ји, јер сам са­да по­ма­ло за­те­чен овом ве­шћу – искрен је био код де­це оми­ље­ни Ршум.

Ина­че, пред­сед­ник Срп­ске сек­ци­је „IBBY“, пред­ла­га­ча Ршу­мо­ви­ћа и Жив­ко­ви­ћа за Ан­дер­се­но­ву на­гра­ду, је­сте исто­ри­чар књи­жев­но­сти за де­цу Мир­ко С. Мар­ко­вић, пот­пред­сед­ник је уред­ни­ца у из­да­вач­кој ку­ћи „Оди­се­ја“ Ма­ри­ја Ву­ко­са­вље­вић, а се­кре­тар на­чел­ни­ца Деч­јег оде­ље­ња Би­бли­о­те­ке гра­да Бе­о­гра­да Алек­сан­дра Ви­ћен­ти­је­вић.

Ци­ље­ви Срп­ске сек­ци­је „IBBY“ су по­пу­ла­ри­са­ње чи­та­ња, под­сти­ца­ње ства­ра­ла­штва за мла­де, про­у­ча­ва­ња и из­да­ва­ња књи­жев­но­сти за де­цу, обе­ле­жа­ва­ње зна­чај­них ју­би­ле­ја и Ме­ђу­на­род­ног да­на књи­ге за де­цу у Ср­би­ји.

Је­ди­ни до са­да до­бит­ник Ан­дер­се­но­ве ме­да­ље за књи­жев­ност код нас је пе­сник и афо­ри­сти­чар Ду­шко Ра­до­вић.

Извор: Правда С. М.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *