Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VAJARU DUŠANU PETROVIĆU NAGRADA IVAN TABAKOVIĆ

BEOGRAD – Nagrada Fonda „Ivan Tabaković“ Srpske akademije nauka i umetnosti, za stvaralaštvo u vizulenoj umetnosti, uručena je juče u prostorijama SANU, vajaru Dušanu Petroviću za njegovu izložbu koja je održana u Galeriji ULUS-a 2008. godine.

Sekretar odeljenja za likovnu i muzičku umetnost SANU Dejan Despić rekao je prilikom uručenja nagrade da se ovo priznanje dodeljuje za najbolju izložbu koja je održana u protekle dve godine.

Prema njegovim rečima, žiri koji je odlučivao o nagradi imao je težak zadatak, jer su morali da pregledaju kataloge svih izložbi koje su održane u periodu od 26. maja 2008. do 26.maja 2010. godine.

Nagrada „Ivan Tabaković“ dodeljena je Dušanu Petroviću, nakon razmatranja postavki koje su se našle u užem izboru za to priznanje, a nagradu čine plaketa sa likom Ivana Tabakovića i povelja.

„Poslednjih nekoliko godina ne dodeljujemo novčanu nagradu, zbog finansijske situacije u kojoj se SANU nalazi, ali mi smo odlučili da zbog značaja tog javnog priznanja nastavimo da dodeljujemo nagrade“, rekao je Despić.

Vajar Dušan Petrović je zahvalio SANU i članovima žirija i istakao da mu je ovo priznanje veoma značajno i dragoceno.

„Zahvalan sam žiriju koji je među deset umetnika koji su se našli u užem izboru, odabrao mene, ali smatram da upravo ti umetnici koji su samnom bili u konkurenciji čine ovu nagradu značajnom“, rekao je on.

Ziri koji je odlučivao o nagradi, činili su predsednik Upravnog odbora Fonda „Ivan Tabaković“ Dejan Despić, akademici Svetomir Arsić Basara, Nikola Janković i Dušan Otašević, kao i istoričari umetnosti Gordana Harasić i Nikola Šuica.

U obrazloženju žirija se navodi da je izložba Dušana Petrovića pokazala da umetnik ne pribegava novim tehnologijama već da na specifičan način, osobenim senzibilitetom, istražuje oblike iz prirode, osobine materijala u kojima kreira svoja dela, formira skulptorske i ambijentalne celine.

„Ceneći konstantnu istraživačku odliku u umetnikovom stvaralačkom pristupu iz čega ishode dela visokog umetničkog dometa, žiri je ocenio kao izuzetno značajan doprinos razvoju skulptorske misli, što ga je i opredelilo da umetnika nagradi“, piše u obrazloženju.

Članovi žirija razmatrali su visoke umetničke domete mnogih značajnih izložbi održanih u peridu od 2008. do 2010. godine, među kojima i izložbe umetnika Marice Radojčić, Zdravka Joksimovića, Željka Momirova, Milutina Dragojlovića, Biljane Đurđević, Tatjane Milutinović Vonraček.

Na uručenju nagrade u prostorijama SANU juče je prikazan i dokumentarni film o umetniku Ivanu Tabakoviću koji je rezirao Mirko Komosar.

Fond „Ivan Tabaković“ osnovala je Srpska akademija nauka i umetnosti 1982. godine na predlog supruge pokojnog akademika Ivana Tabakovića, Ratislave Slave Tabaković, a u cilju unapređenja umetnosti.

Izvor: Glas javnosti/ Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *