VLADANU MATIJEVIĆU NAGRADA MEŠA SELIMOVIĆ

Nebojša Đorđević   Vesti

BEOGRAD - Dobitnik nagrade “Meša Selimović” za 2010. godinu je Vladan Matijević za roman “Vrlo malo svetlosti”, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Vukovoj zadužbini.

U izboru najbolje knjige učestvovalo je 47 kritičara, a Matijević je dobio 16 članova glasova velikog žirija.

Matijević je naglasio da je srećan što je dobitnik nagrade “Meša Selimović” i istakao da je svestan značaja dela ovog velikog pisca za srpsku književnost i kulturu na ovim prostorima.

Matijević je podsetio da je prošle godine preminuo najveći srpski pisac postmoderne Milorad Pavić, a januara ove godine najveći srpski pesnik Novica Tadić.

Oba ova pisca bili su dobotnici magrade “Meša Selimović” tako da je njena težina, ionako velika zbog imena koji nosi, dodatno uvećana i težinom dela njena dva preminula laureata, rekao je Matijević.

Na drugom mestu, prema glasovima Velikog žirija, je roman “Svetilnik” Ivana Negrišorca sa 12 glasova, a na trećem mestu roman Gordane Ćirjanić “Ono što oduvek želiš” sa 10 glasova.

“Svestan sam značaja Mešine nagrade, kao i bitnosti romana ‘Derviš i smrt’ za srpsku književnost i čitavu srpsku kulturu, i nadam se da ću i ja doprineti da ova nagrada bude još značajnija”, rekao je Vladan Matijević.

Vladan Matijević rođen je 1962. godine u Čačku. Objavio je više knjiga među kojima su: zbirke pesama “Ne remeteći rasulo” (1991) i “Samo svođenje” (1999), romani “Van kontrole”, “R.C. Neimenovano” (1997), “Pisac iz daleka” (2003) i “Časovi radosti” (2006) i knjiga priča “Prilično mrtvi” (2000).

Vladan Matijević je dobitnik Ninove nagrade 2003. godine za roman “Pisac izdaleka” i Andrićeve nagrade 2000. godine za zbirku priča “Prilično mrtvi”.

Nagrada koju čini plaketa sa likom Meše Selimovića, povelja i 200.000 dinara, biće uručena 15. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Izvor: Glas javnostiPostavite komentar