Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VUDI ALEN I KARLA BRUNI OTVARAJU KAN

Pariz – Vudi Alenov film „Ponoć u Parizu“, u kojem svoju prvu filmsku ulogu ima prva dama Francuske Karla Bruni, otvoriće Kanski festival u maju. Ova romantična komedija, u kojoj igra još i Oskarovka Marion Kotijar i američki glumci Oven Vilson i Ejdrijen Brodi, biće prikazana van takmičarske konkurencije.

– „Ponoć u Parizu“ je predivno ljubavno pismo Parizu. U njemu Vudi Alen daje jedan dublji pogled na pitanja o kojima je progovorio u svom prethodnom ostvarenju – našem odnosu prema istoriji, umetnosti, zadovoljstvu i životu“, rekao je direktor festivala Tijeri Fremo, o novoj Alenovoj komediji smeštenoj u 1920-te.

Robert De Niro (67) je predsednik žirija ovogodišnjeg festivala, koji počinje 11. maja. Lista filmova u takmičarskoj konkurenciji biće poznata u aprilu. De Niro je treći Amerikana, u poslednje četiri godine, koji predsedava žirijem – reditelj Tim Barton je bio prošle, a glumac i reditelj Šon Pen 2008. godine.

Prisustvo supruge francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija na otvaranju festivala svakako će biti dodatno medijski atraktivan detalj. Tabloidi su ranije pisali da je Karla Bruni bila toliko očajna kao glumica da je Alen razmatrao da njene scene skroz izbaci iz filma, ali je kasnije izjavio da njene scene ostaju. „Ona je bila tako profesionalna, tako je donela ulogu – izuzetno dobro da svaki frejm ostaje, ništa neće biti izbačeno“, izjavio je Alen prošlog avgusta.

Neki izveštači su napisali da je reditelj morao da pojedine scene snima i po 35 puta jer je neiskusna Brunijeva stalno gledala u kameru dok je glumila ženu koja kupuje baget u pekari.

„Ponoć u Parizu“, koji govori o porodici koja odlazi u francusku prestonicu zbog posla, 41. je film 75-godišnjeg Vudija Alena. On je čest gost u Kanu, gde je 2002. godine dobio nagradu za specijalno dostignuće. Njegov novi film počeće da se prikazuje širom Francuske istog dana kada počne festival u Kanu.

I „Koriolan“ u trci za Zlatnog medveda

Berlin – Organizatori filmskog festivala u Berlinu, koji će se održati od 10. do 20 februara, objavili su spisak od 16 filmova koji će se nadmetati za nagradu Zlatni medved. U konkurenciji su, abecednim redom: „A Torino Lo“ (Bela Tar), „Bizim Buyuk Caresizligimiz“ (Sejfi Teoman), „Koriolan“ (Ralf Fajns), „El Premio“ (Pola Markovič), „Jodaeiye Nader az Simin“ (Asgar Farhadi), „Les contes de la nuit“ (Mišel Oslo), „Lipstikka“ (Džonatan Sagal), „Margin Call“ (Dž. S. Čandor), „Saranghanda, Saranghaji Anneunda“ (Li Jon-ki), „Schlafkrankheit“ (Ulrih Keler), „The Forgiveness of Blood“ (Džošua Marston), „The Future“ (Miranda Džulaj), „Un Mundo Misterioso“ (Rodrigo Moreno), „V Subbotu“ (Aleksander Mindadze), „Wer wenn nicht wir“ (Andres Vajel), „Yelling To The Sky“ (Viktorija Mahoni).

Izvor: Danas V.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *