Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„VITALOVA“ NAGRADA DRAGOSLAVU MIHAILOVIĆU

Dobitnik 15. po redu „Vitalove“ nagrade za najbolju knjigu na srpskom govornom području je Dragoslav Mihailović za knjigu pripovedaka „Preživljavanje“.

Književnu nagradu „Zlatni suncokret“ koju dodeljuje fabrika „Vital“ u Vrbasu, dobio je Dragoslav Mihailović za zbirku pripovedaka „Preživljavanje“, u izdanju beogradskog Zavoda za udžbenike, saopštio je žiri za dodelu tog značajnog priznanja.

Odluka dobitniku nagrade za prošlu godinu doneta je jednoglasno, posle razmatranja dela u užem izboru, u kojem su bili i knjiga pripovedaka Vladana Matijevića „Vrlo malo svetlosti“, kao i romani Ranka Risojevića „Gospodska ulica“ i „O mestima tužnim i dubokoj noći“ Vidosava Stevanovića.

Žiri, u kojem su bili Jovan Zivlak (predsednik), Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, u obrazloženju je istakao da je ta nagrađena knjiga delo jednog od najznačajnijih pripovedača našeg posleratnog doba.

Sačinjena je od sedam priča koje tematizuju, iz ugla osobene umetničke osetljivosti, sudbine ljudi u razmerama prepoznatljive istorije druge polovine prošlog veka i početka novog milenijuma.

„Pripovedač skoro u jednakim intenzitetima, u čehovljevskim istraživačkim zapletima, otkriva najdublje momente ljudske prirode u vrtlozima društvenih i političkih veza“, naveo je, između ostalog, žiri.

Nagrada „Zlatni suncokret“, koju 15. put dodeljuje vrbaska fabrika ulja, namenjena je piscu najbolje knjige na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Dobitniku pripada novčani iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i štampanje nagrađene knjige. Svečano uručivanje „Zlatnog suncokreta“ biće održano u Beogradu, krajem februara, navedeno je u saopštenju.

Izvor: RTS

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *