Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„PRAVOPIS – ZAKON ZA PISMENE SRBE“

„Pravopis srpskoga jezika, u izdanju Matice srpske, do sada je najsavršeniji naš pravopis, čime se Matica potvrdila kao najistaknutiji leksikografski centar u zemlji,“ izjavio je predsednik Matice srpske akademik Čedomir Popov.

Na vrlo posećenoj promociji tog izmenjenog i dopunjenog izdanja Matičinog pravopisa iz 1994. i ponovljenog 2002. godine, Popov je naglasio da je to delo, uz prvu knjigu prvog toma „Srpske enciklopedije“, najznačajniji izdavački poduhvat Matice srpske, u okviru desetak objavljenih naslova ove godine.

Napominjući da se mnoge aktivnosti Matice srpske kod dela domaće javnosti često dočekuju „sa velikim nezadovoljstvom i velikom zluradošću“ Popov je rekao da je tako bilo i u slučaju pravopisa, jer je kritikovano „navodno kašnjenje“ u objavljivanju.

„Pravopis je izašao kad je moglo, da bi bio dovoljno kvalitetan i da ne bismo pravili improvizacije,“ istakao je akademik Popov naglasivši da je pravopis „zakon koga se svaki pismen Srbin mora pridržavati i treba da ga ima na svom radnom stolu, a ne samo u ormanu“.

Jedan od recenzenata ovog izmenjenog i dopunjenog izdanja akademik Ivan Klajn podsetio je na događaje iz poslednje decenije minulog veka, kada se opredeljivalo za nacionalno-jezičku orijentaciju pravopisa. On je napomenuo da je krajem 90-ih „bilo jasno da treba raskinuti sa pravopisom iz 1960. godine, sa srpsko-hrvatskim i srpsko-bosanskim i drugim dogovorima i da treba izdati srpski pravopis“ i dodao da je bio ljut na Maticu srpsku što je javnost na to delo čekala šest godina.

Sada vidim da je to opšte stanje naše kulture,“ rekao je akademik Klajn i dodao da Narodni muzej i Narodna biblioteka u Beogradu ne rade, da je čuvena knjižara „Geca Kon“ dugo u štrajku, da su mnogi književni časopisi ugašeni ili „izlaze s mene pa na uštap“.

„Ako se ima u vidu takvo stanje u našoj kulturi, Matici ipak možemo da čestitamo što je, makar sa zakašnjenjem, objavila ovo izdanje pravopisa,“ istakao je Klajn i naglasio da je sada najbitnije to da se primenjuju pravila koja su u tom delu utvrđena.

Na promociji „Pravopisa srpskog jezika“ u Matici srpskoj govorili su i glavni redaktor tog dela prof. Mato Pižurica, Jovan Ćirilov i profesori Živojin Stanojčić i Miloš Kovačević.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *