Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POBEDNICA ŠOPENOVOG TAKMIČENJA

Julijana Avdeeva pobednik je ovogodišnjeg Međunarodnog klavirskog konkursa Frederik Šopen. Ona je prva žena koja je osvojila ovu prestižnu nagradu u poslednjih 45 godina.

Pobednik ovogodišnjeg Međunarodnog klavirskog konkursa Frederik Šopen, koji se održava u glavnom gradu Poljske, je Ruskinja Julijana Avdeeva, prva žena koja je osvojila ovo prestižno muzičko takmičenje u poslednjih 45 godina.

Pobeda na konkursu je 25-godišnjoj Avdeevoj donela zlatnu medalju i nagradu od 30.000 evra, ali joj je, takođe, otvorila vrata najboljnih koncertnih dvorana sveta i obezbedila ugovore sa vodećim diskografskim kućama.

„Veoma sam uzbuđena, teško je to izraziti rečima, ali sam veoma srećna, veoma srećna što sam ovde“, izjavila je mlada ruska pijanistkinja po završetku takmičenja, prenosi AP.

Međunarodni konkurs Frederik Šopen u Varšavi održava se svakih pet godina. Tokom tri nedelje, pijanisti iz celog sveta izvode dela velikog poljskog kompozitora iz 19. veka, a pobednika bira žiri među 10 finalista.

Takmičenje je čuveno po izuzetno strogim kriterijumima. Dva puta, 1990. i 1995. godine nije izabran pobednika, jer je žiri smatrao da niko od takmičara nije dovoljno dobar.

Izvor:RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *