Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RUSKA PREDSTAVA „TRI SESTRE“ ZA KRAJ 44. BITEFA

BEOGRAD – Ruska predstava „Tri sestre“ biće izvedene večeras uveče u Ateljeu 212 na završetku glavnog programa 44. Bitefa, a zatim će žiri saopštiti odluku o nagradama.

Poznatu Čehovljevu dramu režirao je Jurij Pogrebničko u moskovskom teatru „OKOLO kraj kuće Stanislavskog“.

Uloge igraju Tatjana Loseva, Lilja Zagorskaja, Elena Kobzar, Aleksej Sendrik, Ekatarina Kudrinskaja i drugi. Reditelj je uradio i scenografiju, a kostimograf je Nadežda Bahvalova.

Za novim Čehovom, pored umetnika celog sveta, u poslednje vreme tragaju i umetnici Rusije, ne držeći se više zaveta Stanislavskog, prvog reditelja ovog velikog i tajanstvenog ruskog pisca. Kako ističu organizatori Bitefa, Pogrebničko je davno zaslužio da ga upozna naša publika, a Čehovljeva drama je odličan povod da to bude u njegovom najboljem izdanju.

Posle predstave biće održan razgovor na temu „Čehov u 21. veku u Rusiji“.

„Tri sestre“ će biti reprizirane u Ateljeu 212 u subotu uveče. Na današnjem programu „Bitef polifonije“ u Ustanovi kulture „Vuk“ (u 12,30 sati) biće održana prezentacija pod nazivom „Pozorište i nauka – zajednica čuda“.

Prataćei program „Šoukejs“ završava se danas u Bitef teatru (u 18 sati) predstavom pozorišta „Kostolanji Dežo“ iz Subotice i udruženja „Mask“ iz Segedina – „Plaža“ u režiji Andraša Urbana.

Na 44. Bitefu u glavnom programu učestvovalo je deset predstava – po dve iz Belgije i Srbije i po jedna iz Mađarske, Italije, Nemačke, Poljske, Slovenije i Rusije. Te predstave konkurišu za gran pri „Mira Trailović“, nazvan po imenu slavne rediteljke i osnivača Bitefa, kao i za Specijalnu nagradu žirija.
Predsednica međunarodnog žirija je pozorišna umetnica iz Hrvatske Nataša Rajković. Članovi su teatrolog Elena Kovalska iz Rusije, rediteljka i dramska autorka Đanina Karbonariju iz Rumunije, kao i glumac Damjan Kecojević i reditelj Bojan Đorđev iz Srbije.

Program koji su izabrali umetnički direktor i selektor Jovan Ćirilov i selektorka Anja Suša prikazan je od 15. septembra na više beogradskih scena, uvek u punim salama.

U okviru festivala održano je i više pratećih programa – tribina posvećena Čehovu, promocija kapitalne studija o Bitefu, čiji je autor teatrolog iz Rusije Natalija Vagapova, izložbe fotografija i plakata, kao i tradicionalni programi „Bitef na filmu“, „Bitef polifonija“ i „Šoukejs“.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *