Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČINJU DANI EVROPSKE BAŠTINE

U Zaječaru i Negotinu 12. septembra

Nebojša Radić i Bora Dimitrijević na lokalitetu Feliks Romulijana

Domaćini centralnog programa Dana evropske baštine u Srbiji, koji se ove godine održava 12. septembra, biće Negotin i Zaječar. Tema manifestacije koja se istovremeno održava u 49 evropskih zemalja ove godine glasi „Kulturna baština i održivi razvoj“. Programi će biti realizovani u Rajačkim pimnicama, jedinstvenom arhitektonskom kompleksu vinskih podruma, u Narodnom muzeju u Zaječaru i na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.

Ministar kulture Nebojša Bradić istakao je na konferenciji za štampu da su Rajačke pimnice ove godine uvršćene na listu dobara koja će narednih godina biti nominovana za upis u Svetsku kulturnu baštinu.

Prema zvaničnoj evidenciji, na Rajačkim pimnicama sada ima 160 starih vinskih podruma građenih od tesanog kamena, pokrivenih ćeramidom, delimično ukopanih u zemlju kako bi temperatura u njima vrlo malo varirala tokom godine.

U Narodnom muzeju u Zaječaru biće otvorena nova stalna postavka, rekao je direktor te ustanove Bora Dimitrijević, koji je dodao da se raduje što će posle 40 godina predmeti iz etnološke, istorijske i umetničke zbirke biti predstavljeni na moderan način. Idejnim rešenjem i koncepcijom izlaganja ispričana je priča o počecima života na prostoru današnjeg grada, o lokalitetu Feliks Romulijana, o istoriji Zaječara i okoline, o kulturnoj i nacionalnoj raznolikosti stanovnika tog dela Srbije.

U Zaječaru će takođe biti otvorena gostujuća arheološka izložba iz Turn Severina „Rimska Drobeta i njeno područje“, koju priređuje Muzej „Portile de fier“ iz Rumunije. Rimsko utvrđenje Drobeta prva je rimska građevina od kamena na teritoriji Dakije, a njegova osnovna uloga je bila da odbrani čuveni Trajanov most koji je sagradio Apolodor iz Damaska.

Narodni muzej u Zaječaru osnovan je 27. marta 1951. U njegovom sastavu su Radul-begov konak, Turska vodenica, Muzej zdravstva, Zadužbina „Nikola Pašić“ i arheološko nalazište Feliks Romulijana, na Uneskovoj listi od 2007. godine.

Izvor: Blic/Beta Foto: J. Vučetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *