Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VUKOV SABOR U ZNAKU ISTORIJE

Najstarija tradicionalna manifestacija u kulturi srpskog naroda, Vukov sabor, posvećena Vuku Karadžiću, biće održana u septembru u Jadru, a predstavljaće svojevrstan doprinos obeležavanju događaja i ličnosti naše istorije i kulture.

Direktorka Centra za kulturu “Vuk Karadžić“ u Loznici, koji organizuje i ovogodišnji, 76. Vukov sabor, Dajana Đedović rekla je da će sedmodnevni programi da se odvijaju, od 13. do 19. septembra u Loznici, Tršiću i u Beogradu.

Prema njenim rečima, značajno obeležje manifestacije predstavljaće izložba i pozorišna predstava o Boju na Loznici, povodom 200 godina od slavne bitke iz Prvog srpskog ustanka, što je prvi put da se na taj način deo progama vezuje za Vukov zavičaj.

Važne odlike programa predstavljaju izložba i pozorišna predstava posvećene obeležavanju 100 godina od rođenja književnika Meše Selimovića, dok će povodom Godine knjige i jezika biti održan naučni skup “Pisci tvorci jezika“ ukazala je Đedović.

Ona je najavila da će Sabor da otvori direktorka Drame Narodnog pozorišta iz Beograda Ivana Dimić i da potom, mahom u Loznici, svakodnevno slede kulturno-umetnički programi, izložbe, koncerti, književni susreti, a završna svečanost biće priredjena pod nebom Tršića.

Posle pozdravne reči koju će da uputi gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, saborsku besedu će održati republički ministar kulture Nebojša Bradić, a potom će, po tekstu i u režiji Ljubivoja Tadića, Pozorište “Ogledalo“ iz Beograda premijerno izvesti predstavu “Boj na Loznici“ rekla je Đedović.

Prethodno će u dolini rečice Žeravije na jarbol da bude podignuta zastava Vukovog sabora, a potom uslediti Himna Vuku Stevana Mokranjca, dok će popodne kulturno-umetnička društva “Karadzić“ iz Loznice i amateri iz Pančeva i Kikinde da prirede Saborsko poselo.

Pod pokroviteljstvom Ministrstva kulture Srbije, Vukov sabor organizuju Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadzić“ uz podršku pojedinih darodavaca, prijetelja te manifestacije navela je Đedović.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *