Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SPEKTAKL OD STIHOVA

Pesnik Adam Puslojić na Svetskom festivalu poezije u francuskom gradu Sentu

NA Svetskom festivalu poezije „Živi glasovi“ u francuskom gradiću Sentu učestvovalo je 110 pesnika sa Mediterana i iz frankofonskih zemalja među kojima su bili i dvoje naših autora Adam Puslojić i Ana Ristović. Ovaj festival inače raspolaže fondom od dva miliona evra.

Organizovan u rodnom mestu Pola Valerija i Žorža Brasansa, ovaj impozantni festival, kako nam je preneo Puslojić, ličio je na ogroman spektakl, sav u znaku stihova i muzike. Sve važne ulice bile su „premrežene“ porukama sa pesmama učesnika, u svakom kafiću su se mogli čuti stihovi i naći program manifestacije koja se odvijala na osam mesta i trajala osam dana. U okviru manifestacije održani su muzički programi na kojima je bio zapažen nastup Esme Redžepove, priređivane su izložbe slika i sajam knjiga. Popularni glumci Enuk Eme, Žan Luj Trentinjan i Šarlota Repling imali su posebno veče kada su govorili stihove francuskih autora pred više od hiljadu posetilaca.

Adam Puslojić je učestvovao na nekoliko čitanja, a počastvovan je i posebnim programom „Glas solo“ koji je vodio poznati pesnik i mediteranski klasik Bernar Mazo. Naš pesnik se našao i među petoricom autora kojima su prvi put u okviru festivala objavljene knjige. Puslojevićeva zbirka „Par bonheur/Par malheur“ (Na sreću / Na nesreću) izašla je u izdanju kuće „Al manar“ i Festivala, u prevodu Kolje Mićevića i Dragice Mugoše. Puslojić nam je rekao da su trojica istaknutih pisaca, izuzetno popularni italijanski pesnik i pevač Klaudio Pocani, Bernar Mazo i Grk Josif Ventura potvrdili da će biti gosti predstojećeg Međunarodnog susreta pisaca u Beogradu.

Izvor: Večernje novosti: D. Bt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *