Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA „ĐURA DANIČIĆ“ VESNI INJAC – MALBAŠA

BEOGRAD Narodna biblioteka Srbije (NBS) saopštila je da je nagradu „Đura Daničić“ za 2009. godinu, koja se dodeljuje za doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture u Srbiji, dobila zamenica direktora NBS, prevodilac Vesna Injac-Malbaša.

Nagrada, koja nosi ime znamenitog srpskog filologa, prevodioca, kulturnog pregaoca i upravnika Narodne biblioteke Srbije, jedne od značajnijih ličnosti srpske kulture, nauke i prosvete, ustanovljena je kao priznanje onim bibliotekarima koji se svojim radom nalaze na tragu Daničićevog zalaganja, doprinoseći ne samo razvoju bibliotekarske struke već i kulture u celosti, podsetio je žiri.

U njemu su bili upravnik Biblioteke Matice srpske, dobitnik nagrade „Đura Daničić“ za 2008. godinu, akademik Miro Vuksanović (predsednik), direktor Narodne biblioteke Srbije, filozof i književnik Sreten Ugričić i informator-savetnik, upravnica Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ dr Stela Filipi-Matutinović.
Vesna Injac-Malbaša u dvadesetogodišnjoj karijeri postigla je kontinuirane vrhunske rezultate u struci po najstrožim kriterijumima na evropskom i svetskom nivou. Njen rad nadilazi okvire institucije u kojoj radi, a prepoznat je i van lokalnih granica, ocenio je žiri ističući da je zapažen i njen prevodilački rad, što potvrđuje i više prevodilačkih stipendija, među kojima i stipendije francuske Vlade.

Nagrada se sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *