Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDIGRA ZA LEGENDU

„Robin Hud“ reditelja Ridlija Skota Ako se činjenice ne slažu sa legendom, štampaj legendu – kaže novinski izdavač na Divljem zapadu u kultnom filmu Džona Forda.

Iskusni reditelj Ridli Skot stvara novu verziju filmske priče o Robinu Hudu posle više od 30 filmova, sa junacima koje su igrali kultni glumci poput Erola Flina, Šona Konerija, sve do parodične verzije Mela Bruksa. Novi „Robin Hud“ (god. proizvodnje 2010, trajanje: 140 min.) pokušava da nam otkrije nešto neznano, predistoriju junaka pre nego što je ušao u narodno predanje. Film se završava tamo gde su sve prethodne verzije počinjale, odlaskom Robina u Šervudsku šumu i odmetničkom karijerom koja će izluđivati šerifa od Notingema.

Ali pošto nema podataka da je Robin stvarno postojao pre nego što je ušao u legendu (kao recimo naš mali Radojica), pisac scenarija Brajan Helgeland koristi istorijski okvir povratka vojske Ričarda Lavljeg Srca iz Trećeg krstaškog rata (kraj 12. veka), posle kraljeve smrti i napora da se kruna vrati u zemlju. Hrabar strelac Robin Longstrajd (Rasel Krou) probija se do dvora, predaje krunu novom kralju Džonu, koji je nabusit tip, dozvoljava vitezu Godfriju da preuzme oštre mere protiv osiromašenog naroda kako bi izazvao gnev i omogućio svojim zemljacima, Francuzima, da lakše osvoje Britaniju. No, to neće proći i posle odsudne bitke sa francuskom vojskom, koja se iskrcava na britansku obalu, Robin sa prijateljima odlazi u Šervudsku šumu.

Ridli Skot je film zamislio kao veliki istorijski spektakl sa nizom sjajno snimljenih bitaka, strelama, mačevima, prsa u prsa, krvi do kolena… U Notingemu Robin zatiče Marijanu, ovoga puta kao udovicu (Kejt Blanšet), ali tu nema mnogo prostora za nežna osećanja pošto opasnosti za narod i Britaniju nasrću sa svih strana.

Gledaočevo zadovoljstvo otežava mnogo likova koje znamo odranije, ali Rasel Krou i imena poput Maksa fon Sidoua, Kejt Blanšet, Vilijema Harta, uz prepoznatljive spektakularne prizore bitaka, drže nekako pažnju do kraja.

Izvor: Blic Online Milan Vlaj;i’

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *