Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ATELJE 212 U BRISELU

„Putujuće pozorište Šopalović“ u izvođenju ansambla Ateljea 212, tri puta zaredom biće predstavljno na pozorišnom festivalu u Briselu. Dramu Ljubomira Simovića režirao gost iz Slovenije Tomi Janežič.

Atelje 212 učestvovaće u glavnom programu međunarodnog festivala u Briselu, gde će tri puta izvesti predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“ – 7, 8. i 9. maja, najavilo je to beogradsko pozorište.

U selekciji 15. po redu „Kunstenfestival – desarts“, koji se održava od 7. do 25. maja, prikazuju se savremeni projekti iz celog sveta, na više scena, a Atelje će igrati u KVS-BOKS pozorištu.

Poznatu dramu Ljubomira Simovića, koja se smatra za jedan od najboljih tekstova srpske dramaturgije, u novoj postavci režirao je gost iz Slovenije Tomi Janežič.

U predstavi se preispituju ključna pitanja koje komad postavlja – šta je uopšte pozorište i šta je gluma, gde je granica između teatra i onog što ga okružuje i da li su ljudi svesni da u svojim životima zapravo igraju mnoštvo uloga.

Radnja se događa 1942. godine u okupiranom Užicu gde, usred krvavih represalija, stiže glumačka družina iz Beograda, sa Vasilijem Šopalovićem na čelu. Njega igra Vlastimir Đuza Stojiljković.

U ansamblu su Dara Džokić, Renata Ulmanski, Isidora Minić, Jasna Đuričić, Boris Isaković, Branislav Zeremski, Nenad Ćirić, Miroslav Žužić, Nada Šargin i Svetozar Cvetković.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *