Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KREACIJE OLJE IVANJICKI U NARODNOM POZORIŠTU

„MONA“ 10. MAJA PREDSTAVLJA KOLEKCIJU „CARSTVO“

BEOGRAD – Modna kuća „Mona“ predstaviće 10. maja na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta kolekciju kreacija pod nazivom „Carstvo“, čiji je autor znamenita srpska slikarka Olga Olja Ivanjicki (1931-2009), najavljeno je na konferenciji za novinare.

Ovo je treća tematska kolekcija koju je za „Monu“ uradila jedna od najznačajnijih srpskih slikarki 20. veka, nakon kolekcija „Tesla“ 2005. i „Njegoš“ 2007. godine, a biće predstavljena na dan njenog rođenja.

Umetnička direktorka kuće „Mona“ Nada Momirović objasnila je da je Ivanjicki započela rad na kolekciji još 2002. godine, a inspiraciju za nastanak kreacija predstavljale su njene slike „Boj na Kosovu“ (2002) i „Peto carstvo“ (2007).

Momirovićeva je objasnila, citirajući Ivanjicki, da kolekcija nosi naziv „Carstvo“ zbog toga što „ovaj prostor ima pravo na Peto carstvo, jer je dato najviše žrtava u krvi i za slobodu, a posle najveće žrtve nastupa imperija uma – Peto carstvo i mi imamo pravo na peto umsko istorijsko carstvo“.

Saradnici na realizaciji kolekcije bili su „Monini“ kreatori Kristina Gajić i Ana Leković, režiju revije potpisuje Siniša Kovačević, scenografiju Boris Maksimović, koreografiju Jelena Mladenović, a kompozitor je Svetislav Božić.

Lekovićeva, koja je autorka tašni i opasača, objasnila je da se u bajkovitoj kolekciji inspirisanoj srpskom istorijom 14. i prve polovine 15. veka i likovima cara Dušana, carice Jelene, cara Uroša, kneza Lazara, kneginje Milice, despota Stefana Lazarevića, prepoznaje Oljin lični pečat, koji se ogleda u elementu futurizma, s obzirom da je ona „uvek pravila iskorak u budućnost“.

Kolekcija od 84 modela podeljena je u šest segmenta, koje u celinu povezuje element herojstva, a savremeni modni izraz dopunjen je carskim insignijama i koloritom.

Pored carskih ličnosti, kao inspiracija za pojedine kreacije autorki su poslužili likovi ratnika Miloša Obilića, Kosančić Ivana, Toplice Milana, Marka Kraljevića, čije su viteške odežde prenete u savremene modne okvire i urađene u koži srebrne, zlatne, teget i crne boje, u kombinaciji sa detaljima od metala.

Posebno nadahnuće, prema rečima Momirovićeve, za Olju predstavljalo je Kosovo i božuri, pa među modelima nalaze se i crvene haljine u formi „stilizovanog cveta božura“.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *