Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGO TELO KAO NADAHNUĆE

Crteži na temu erotike u Galeriji 107

Crtež Bojana Otaševića

U Galeriji 107 (Zemun) otvorena je izložba crteža na temu erotike. Izlažu Jelena Šalinić-Terzić, Željko Đurović, Zoran Ivanović i Bojan Otašević.

– Umetnost 20. veka donela je erupciju različitih likovnih rešenja na temu erotike. To više nisu slike spoljašnjeg sveta, već dela koja imaju svoj unutrašnji univerzum izgrađen po drugačijim principima, u kojima je anatomija čoveka povod za razigranu maštu umetnika. Zajedničko za ovo četvoro umetnika srednje generacije jeste da su renomirani autori, dobitnici brojnih nagrada i priznanja i predaju na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu – kaže galerista Olivera Vukotić.

Autor teksta u katalogu Zvonimir Osrečki, između ostalog, piše: „Ono što je već pri prvom pogledu na radove posvećene erotici evidentno i zajedničko ovoj umetničko-pedagoškoj grupi jeste opsesivno insistiranje na čistoj erotici, pri čemu se nago ljudsko telo, sa svojim najskrivenijim delovima, isključivo pojmi kao objekat umetničkog iskaza, odnosno struktura sama po sebi, a bez primesa bilo kakvih intencija druge vrste. Bremenita provokativnošću, poput svake utemeljene erotske umetnosti, dela ovih umetnika ne saleću posmatrača ogoljenim seksualnim porukama. Pre će biti da se ovde radi o kompleksnoj, dobro promišljenoj umetničkoj provokaciji koja, uz čulnu, ima i svoju duhovno-umnu dimenziju. Jer objekti i crteži ovo četvoro umetnika primoravaju posmatrača da pokrene misli, usmeravajući ga ne samo ka svetu obnovljenih ideja, večitih dilema i pitanja već i u predele intuitivnog i neobjašnjivog.“ Izložba traje do 1. maja.

Izvor: Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *