Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TEXTURIN EROSLOV

Verovatno najintrigantnije i najprimamljivije dešavanje koje je, do sada, organizovala TexTura niškog SKC-a, bilo je erotsko književno-muzičko-plesačko veče pod nazivom EroSlov održano 22. aprila u klubu Pravnog fakulteta. Uz upaljene svećice na stolovima i zavodljive note latino i orijental muzike rasplamsani Eros otelotvorio se kroz publiku i učesnike. I lov je počeo.

EroSlov je, nakon pozdrava voditeljke Milice Vučković, otvorio Marjan Todorović, glumac, slobodni umetnik, član niške grupe D-Fence i dobitnik nagrade niške Art Fondacije za dramu „Eez Mooda“. On je nastupio pod pseudonimom Karinos Uterus i pesmom Nirvana. Takođe, Marjan je pročitao i duhovitu socijalno-seksualnu pesmu koja je nasmejala sve u publici. Zatim je Sandra Stanković dahtavo pročitala pesmu Crvena, dražesne Ljubice Vlahović, dok se mlada Nataša Gavrilović predstavila svojom šaptavom Renesansnom igrom.


Kao i uvek Emilija Nikolić plenila je svojom harizmom, ali sada čulno čitajući svoje pesme Dugo i Postojiš me, kao i pesmu Biljane Stanojević Sanjiva, kojom je najavila pomenutu pesnikinju i predstavila njenu suptilno erotizovanu pesničku nit. Biljana je, onda, čitala svoju poemu 706 i bezimenu pesmu Andreje Ramića. Intrigantna Bojana Pavlović prizivala je i budila Mesec da je oslobodi i osmeli kako bi pročitala svoju pesmu Oslobođena, a Dušan Matejić je, pozivajući svoju ljubav da ustane iz publike, govorio o vođenju ljubavi Čelo uz čelo.

U pratnji nezaboravnog glasa veličanstvene Nine Simone zavodljiva Aleksandra Stojković pročitala je pesmu Mačka u boemskom društvu i svoju tango poemu Blanco y Negro. Nakon Aleksandrinog performansa usledio je blok svetske erotske poezije koju su čitali: Davorin Dinić, Dušan Matejić, Dušan Mišić, Tamara Spasić, Nataša Gavrilović i Branko Gostović. Čitane su pesme Radeta Šerbežije, Dimtrija Mitrinovića, Čarlsa Bukovskog itd. Pred kraj večeri predstavila se i Ivana Đokić izražajno recitujući pesmu Paralela, a glumac Lutkarskog pozorišta, Davorin Dinić, pročitao je pesmu P(r)obuđena koju je mlada i simpatična pesnikinja, Tatjana Đukić, napisala u muškom rodu.

Pošto TexTura ne realizuje isključivo književne večeri, već se trudi da osciluje iz umetnosti u umetnost, na repertoaru erotske večeri našli su se i brojni izvođači iz sveta glume, plesa i muzike. Isidora Spasić i Jovana Vujošević pevale su senzualne francuske i engleske pesme koje je na klaviru pratio Zoran Pop Nedeljković. Takođe, mogli ste da uživate u senzualnim latino ritmovima i erotičnim plesovima bachata i kizomba u izvođenju plesnog kluba Primavera sa plesačima Đekić Milošem i Todorov Danicom, kao i u zanosnom plesu trbušnih plesačica Dijane Spasić, Tamare Đorđević i Aleksandre Trajković plesne grupe Zeina.

Kao na RomantiČARenju, i ovog puta, TexTura je delila poklone. Dvoje iz publike bili su nagrađeni aroma masažom i čokoladnom masažom koje je ponudio Top Form.

Na EroSlovu je prisustvovao i nastupao pesmama Kako je princeza postala pepeljuga, Tajanstvena u liku svih žena, Zabranjeni grad, Nekoliko tonova za S, knjaževački pesnik Nebojša Đorđević, dobitnik više nagrada za poeziju i kratku priču, osnivač Društva za stvaranje oblika (DRUOS) i Vartolomejskog književnog konkursa, kao i član knjaževačkog književnog kluba Branko Miljković. ELEF je iz razgovora sa njim dobio odgovor na par pitanja:

1. Pošto ste bili učesnik brojnih književnih manifestacija i pesničkih susreta da li vam se dopada rad mladog kluba TexTura i njenih članova i kakav utisak je na vas ostavilo ovo erotsko veče?

Zadovoljan sam, pre svega, prisustvom velikog broja mladih pesnika. Inače, do TexTure sam došao nekim posrednim putem i izuzetno mi se dopada njihov entuzijazam. Njihov rad me podseća na naš raniji rad. Mislim da su na dobrom putu da stvore nešto kvalitetno i slično našem knjaževačkom književnom klubu Branko Miljković. Kao i naš klub, i TexTura pravi umetničke revije, jer kombinuje muziku i književnost. Pravi odmor za oči bile su plesne tačke, koje su me oduševile. Takođe, večeras su na repertoaru bile 24 tačke što je sjajno!

2. Možete li nam reći nešto o klubu Branko Miljković i o vašem književnom radu?

Pre svega, član sam književnog kluba Branko Miljković iz Knjaževca i u zadnjih par godina prisutan sam kako u poetsko pisanom radu tako i u vođenju web sajta Kul-tim. Ovaj sajt predstavlja prikaz kulturnih događaja sa naglaskom na književne detalje. Do sada sam objavio nekoliko zbirki poezije: Atlas mojih svetova, Dolaze Samarićani, Brod koji(m) sanja(m) Hic Rhodus,hic salta supriređivač sam Antologije savremene poezije knjaževačkih pesnika. Inače, naš klub imao je neke tri faze u svom razvoju. Prva faza bila je kratka i trajala svega pet godina (1970-1975). Ona je predstavljanje našeg mladog kluba kao i upoznavanje publike sa tom kulturnom sredinom, uopšte, i sa izdavanjem našeg prvog zbornika. To je i moj savet TexTuri i njenim članovima da ubrzo izdaju svoj prvi zbornik koji bi mogao da obuhvati do sada organizovane književne večeri: RazREČunavanje, RomantiČARenje i EroSlov. Uz kratku biografiju svakog učesnika i par pesama zbornik bi ozbiljnije predstavio ovaj mladi, ali kvalitetan, književni klub. Mada, moj savet je i e-knjiga ili sajt, jer tako čitav svet može lako i brzo da pristupi radu TexTure. Godine 1975. klub Branko Miljković se rasformirao, zbog uticaja državnih vlasti i ilegalnog rada svakog pojedinca van kluba. Kada je politička misao postala slobodnija, 1995. godine, klub je reaktivirao svoj rad i od tada radi u kontinuitetu. Druga faza u radu književnog kluba je akcentovana na izdanju, samostalnom izdanju autora i učešće na raznim manifestacijama i konkursima. To je rezultiralo prelaskom u treću fazu, negde oko 2006. godine, u tzv. viši stadijum komunikacije sa publikom. Mi smo već dotle imali oko 60-ak samostalnih izdanja, naši su članovi polako ulazili u Udruženje književnika Srbije kao nagrađivani autori na raznim konkursima. Danas imamo preko deset članova u tom udruženju. Takođe, učestvujemo kao suizdavači časopisa Bdenje

3. Možete li nam reći kakav je vaš doživljaj erotske poezije uopšte, da li pišete ovakvu poeziju i kako vam se čini interpretacija erotike niških pesnika? Da li biste nekoga posebno istakli?

Ne, ne pišem erotsku poeziju, ali je čitam. Što se interpretacije erotike niških pesnika tiče, neke pesme su bile ljubavnije od drugih, a neke, pak, malo smelije. Jako mi se dopao blok svetske poezije večeras, jer, iako učesnici nisu čitali svoje pesme, umeli su to jako lepo da interpretiraju. Ta grupa ljudi je jako dobro odradila svoj posao. Svako je na svoj način interesantno preneo reči svetske erotske poezije.

U nastavku slede intervju sa Milicom Vučković i Aleksandrom Stojković.

Ovom prilikom ELEF Web Magazin zahvaljuje se Biljani Stanojević i Tatjani Đukić na predivnim fotografijama.

Izvor: www.elefmagazin.com Dušan Mišić i Aleksandra Stojković

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *