Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŽIVORAD NEDELJKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE „JEFIMIJIN VEZ“

BEOGRAD – Nagrada „Jefimijin vez“ za najbolju knjigu poezije u 2009. godini pripala je Živoradu Nedeljkoviću, za knjigu „Ovaj svet“, u izdanju beogradskog „Arhipelaga“.

U obrazloženju žirija se navodi da Živorad Nedeljković na sugestivan način afirmiše modernu duhovnost iz perspektive bitno promenjenog ljudskog i pesničkog iskustva.

– Pohvala činu pevanja prelama se u ovoj zbirci kroz stalni dijalog sa ljudskim moćima ljubavi i saznanja o ishodištu vere kao autentičnom ishodištu postojanja – piše u saopštenju.

Žiri za dodelu nagrade „Jefimijin vez“ činili su Ljiljana Šop, Miloš Petrović i Bojana Stojanović-Pantović.

Na konkurs za nagradu prispelo je preko 50 naslova, a žiri je u uži izbor uvrstio i knjige Bratislava Milanovića „Pisma iz prastare budućnosti“, Jovanke Stojčinović-Nikolić „Tamno oko ulice“, Petra Matovića „Koferi Džima Džarmuša“ i Mirjane Kovačević „Crna žena“.

Konkurs za nagradu za najbolju knjigu poezije raspisan je povodom manifestacije „Jefimijini dani“, koja se svake godine održava u junu u Ljubostinji, a nagrada će Živoradu Nedeljkoviću biti uručena na završnoj večeri te manifestacije, 11. juna u porti manastira Ljubostinja.

Živorad Nedeljković je objavio osam pesničkih knjiga: „Pogrešna prognoza“, „Majka“, „Tutin i još pedeset pesama“, „Jezik uveliko“, „Tačni stihovi“, „Sušti poslovi“, „Negde blizu“ i „Drugi neko“.

Dobitnik je više nagrada za poeziju, među kojima su „Zmajeva nagrada“, „Branko Miljković“, „Đura Jakšić“, „Meša Selimović“, a njegova poezija prevođena je na engleski, poljski i ruski jezik.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *