Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„I OVO JE BEOGRAD“ NA OTVARANJU

Najavljen Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 57. po redu, na kome će u takmičarskom delu programa u kategorijama domaćih i međunarodnih ostvarenja biti prikazano 80 filmova, biće održan od 30. marta do 3. aprila u Beogradu, najavljeno je juče na konferenciji za novinare.

Direktor direkcije Festa Miloš Paramentić rekao je da će filmovi u okviru Festivala biti prikazivani u Dvorani kulturnog centra Beograd, u sali „Amerikana“ u Domu omladine Beograd i u Pozorištu na Terazijama. Prema njegovim rečima, Festival će biti otvoren u Dvorani kulturnog centra, projekcijom tri filma koje povezuje mesto zbivanja, odnosno Beograd.

Na otvaranju će biti prikazani filmovi „I ovo je Beograd“ rediteljke iz Švajcarske Korine Švingruber Ilić, „Beograd“ Holanđanina Arjana Bretjesa i „U redu pobedio sam“ Vladimira Petrovića.

Na Festivalu će biti održani i takmičarski potprogrami „Vrelo“ i „Oko ponoći“. Filmovi koji će biti prikazani u okviru potprograma „Vrelo“ otvaraju niz provokativnih pitanja koja se tiču i srpskog društva, a o kojima će nakon projekcija razgovarati autori, publika i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija. Potprogram „Oko ponoći“ u Kinoteci predstavlja muzičke dokumentarce.

Na Festivalu će, između ostalog, biti prikazano i 100 dokumentarnih i kratkometražnih filmova, u okviru nekoliko specijalnih programa. Umetnički direktor Festivala Janko Baljak rekao je da se za učešće na Festival u takmičarskoj kategoriji prijavilo preko 600 ostvarenja, od čega su izabrana 82, među kojima 33 domaća filma i 49 stranih ostvarenja. Baljak je dodao da se svake godine na Festival prijavi sve više autora, i da je ove godine u kategoriji stranih ostvarenja prijavljeno 500 filmova, a u kategoriji domaćih ostvarenja 134. Karte će biti u prodaji od 25 marta, po ceni od 100 dinara za svaki projekcijski blok.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *