Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U SPOMEN IMPERATORA HADRIJANA

Povodom obeležavanja kraja Rimskog carstva na teritoriji Velike Britanije, Hadrijanov zid, sagrađen pre 19 vekova, osvetljen bakljama celom dužinom. Ovim događajem obeležava se nedelja britanskog turizma.

Zid, koji je na teritoriji Velike Britanije svojevremeno štitio severnu granicu Rimske imperije, pre skoro 19 vekova podigao je rimski imperator Hadrijan. Ovog vikenda, grupa dobrovoljaca ga je osvetlila bakljama celom dužinom.

Dok se spuštala noć, dobrovoljci su upalili baklje na svakih 250 metara zida, dugačkog 135 kilometara. „Bakljada“ se prostirala od Volsenda na severoistoku Engleske, do Bovesa na severozapadu.

Ovim događajem obeležava se nedelja britanskog turizma i 1.600 godina od kraja Rimskog carstva na teritoriji današnje Velike Britanije. Rimska vladavina britanskim ostrvom okončana je 410. godine.

Hadrijanov zid, koji je uvršćen na listu svetske baštine UNESKO-a, podignut je 122. godine, zbog odbrane imperije od plemena koja su naseljavala krajnji sever Britanije. Zid rimskog imperatora Hadrijana je najstariji antički spomenik u severnoj Evropi.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *