Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SPREMNI ZA CRTAĆE

Festival hrvatskog animiranog filma

Photo: Stock

Kino Europa 20. i 21. veljače postaje domaćin Festivala hrvastkog animiranog filma te okupljalištem ljubitelja animacije koji će gledati čak 48 filmova

U srijedu, 17.veljače u kinu Europa je održana novinska konferencija Festivala hrvatskog animiranog filma. Tom prilikom, prisutnima su se obratili voditelj produkcije festivala Draško Ivezić, član ocjenjivačkog suda i selekcijske komisije Petar Krelja, umjetnička direktorica Vesna Dovniković te produkcijska savjetnica Margit Antauer.

Draško Ivezić osvrnuo se na izbor selekcijske komisije, u čijem sastavu su autor animiranih filmova Stjepan Mihaljević te prisutni filmski redatelj i kritičar Petar Krelja.

Komisija je pregledala filmove koji nisu proizvedeni javnim sredstvima te odabrala one koji su uvršteni u natjecateljski program. Od 44 pristigla filma, selekcijska komisija odlučila se za ukupno 13 radova. Petar Krelja osvrnuo se na rad u selekcijskoj komisiji izrazivši vlastito „zadovoljstvo pristiglim produkcijama u kojima se osjeća živost, a evidentno je i poznavanje zanata koje se očituje uporabom raznovrsnih tehnika koje daju dimenziju širokim temama pristiglih radova“.

Filmovi koji su pak proizvedeni javnim sredstvima, prema festivalskom Pravilniku automatski su uvršteni u natjecateljski program koji broji čak 48 filmova. Spomenuti filmovi dijele se u četiri kategorije: filmovi djece i mladeži (9 filmova), studentski filmovi (10 filmova), reklamni i namjenski filmovi (7 filmova) te kratki autorski (21 film).

Obzirom da je ova manifestacija nastala u organizaciji Zagreb filma te međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA Hrvatske, novinarima se obratila i Vesna Dovniković, umjetnička direktorica festivala i predsjednica ASIFA Hrvatske, koja se osvrnula na program „Dragulji Zagreb filma“.

„Riječ je o popratnom programu koji se sastoji od 8 klasičnih filmova Zagreb filma, koje je Giannalberto Bendazzi, najutjecajniji svjetski kritičar i teoretičar animiranog filma, uvrstio u grupu 84 najbolja animirana filma svih vremena. Bitno je dodatno napomenuti da ni jedan studio u svijetu nema toliko filmova u toj selekciji“.

Vesna Dovniković naglasila je i da su to „filmovi poznatih hrvatskih majstora animacije: Mimice, Vukotića, Dovnikovića, Dragića, Boureka, Kolara, Gašparovića i Marušića, koji su restaurirani te će tako publici biti prikazani u interesantnom novom/starom sjaju“.

Na samom kraju konferencije produkcijska savjetnica festivala, Margit Antauer predstavila je finalni program festivala po satima i danima.

Festival hrvatskog animiranog filma odraz je konstantnog porasta interesa mladih autora za animaciju, podsjetnik na najbogatije dane Zagreb filma, ali i promocija animacije kao ozbiljne umjetničke forme koja na području Hrvatske, uz priznatu školu animiranog filma poput Zagreb filma, može svojoj publici ponuditi kvalitetan i bogat program.

Program:

Subota, 20. veljače

16:00 Filmovi djece i mladeži po izboru Hrvatskog Filmskog Saveza; Filmovi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, odjel grafike
18:00 Retrospektiva Borivoja Dovnikovića, dobitnika Nagrade ASIFA-e Hrvatske za životno djelo
20:00 Svečano otvorenje: Konkurencija 1

Nedjelja, 21. veljače

16:00 Radionica – hrvatski animirani serijal
18:00 Program restauriranih filmova „Dragulji Zagreb filma“
20:00 Konkurencija 2
22:00 Dodjela nagrada

Izvor: e-novine.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *