Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PAT METHENY U BEOGRADU 26. JUNA

Jedan od najcenjenijih džez muzičara iz 1970-ih i 1980-ih, sviraće 26. juna sa svojom grupom u Sava centru, saopštili su organizatori.

Pat Metheny upravo kreće na svetsku turneju radi promocije albuma ,,Orchestrion“, objavljenog ove sedmice, koji je dobio izuzetno dobre kritike u renomiranim muzičkim magazinima.

,,Orchestrion“ sadrži orkestarsku muziku stvorenu upotrebom akustičnih i akustično-električnih instrumenata kojima se upravlja na razne načine uz pomoć kalema i pneumatike.

Metheny je rođen 1954. godine u američkoj državi Misuri, a tokom kraćeg perioda studiranja u Majamiju, svojim umećem sviranja gitare toliko je zasenio jednog od svojih profesora, Chucka Lorrea, da je ovaj napustio muziku i otišao da radi na televiziji.

Samo dve godine kasnije, 1974, vrhunski talentovani Metheny počeo je da predaje na Univerzitetu Berkli, a u to vreme je snimio i ploču ,,Jaco“ sa Jaco Pastoriusom i Paulom Bleyem.

Prvi solo album ,,Bright Size Life“ snimio je 1976. godine, a godinu dana kasnije osnovao je, sa pijanistom Lyle Maysom, grupu Pat Metheny Group, sa kojom se i proslavio i sa kojom dolazi u Beograd.

Široj publici Metheny je poznat po filmskoj muzici za film ,,The Falcon And The Snowman“ (1985), na kojoj se nalazi i njegov duet sa David Bowiem ,,This Is Not America“.

Pat Metheny je, osim sa ovim albumom i singlom, najviše komercijalnog uspeha imao sa studijskim ostvarenjem ,,Offramp“ (1982) i koncertnim albumom ,,Travels“ (1983).

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *