Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PODNET ZAKON ZA EKHUMACIJU LEONARDA DA VINČIJA

Naučnici se nadaju da će ekshumacijom moći da rekonstruišu lice Leonarda da Vinčija i reše jednu od najvećih misterija u istoriji umetnosti – da li je Mona Liza neka vrsta autoportreta, prenosi Telegraf.

Naučnici i istoričari iz Italijanskog nacionalnog komiteta za kulturološko nasleđe zatražili su dozvolu za otvaranje umetnikove grobnice koja se nalazi u zamku Amboaz u Francuskoj. Oni su već imali susrete sa predstavnicima francuskog ministarstva kulture sa kojima su načelno postigli dogovor, dok bi zvanično odobrenje mogli da dobiju tek ovog leta.

Nasuprot predstavnicima ovog komiteta, istoričari umetnosti smatraju da umetnikove ostatke ne treba dirati. Po njihovom mišljenju, čitava ideja deluje pomalo ludo i ona je samo rezultat preterane opsednutosti umetnikovom čuvenom slikom.

Leonardo da Vinči je Mona Lizu naslikao u periodu od 1503. do 1506. i danas se nalazi u pariskom Luvru. Pitanja vezana za osobu koja je naslikana već decenijama intrigiraju ljubitelje umetnosti. Pored struje koja Mona Lizu smatra ženskom predstavom ovog umetnika, mnogi veruju da je u pitanju portret supruge firentinskog trgovca Lize Gerardini, a postoje i indicije da je reč o portretu Leonardove majke.

Izvor: Blic Online M. Dražić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *