Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GROZDANA OLUJIĆ DOBITNIK NINOVE NAGRADE ZA 2009. GODINU

Ovenčani „Glasovi u vetru“

„Mnoštvo varijacija, lajtmotiva, lirskih i psiholoških fragmenata Grozdana Olujić umetnički osvedočeno oblikuje u jednu priču koja iskazuje kako psihološku i istorijsku podlogu našeg podneblja, tako i duhovnu situaciju modernog vremena“, kaže se u saopštenju žirija

Najprestižnije književno priznanje na ovim prostorima, Ninova nagrada za najbolji roman godine, za 2009. godinu pripalo književnici Grozdani Olujić za roman „Glasovi u vetru“, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u redakciji ovog nedeljnika.

BEOGRAD Romansijer, pisac bajki, antologičar, esejista, prevodilac, Grozdana Olujić izjavila je da je najviše od svega veseli to što će joj ovo priznanje doneti nove čitaoce.

– Prvi put mi se dogodilo da je neka knjiga počela samu sebe da piše, da su mi se junaci nametnuli i tako je nastala saga o jednoj porodici čiju sudbinu pratim ceo vek – kazala je Olujićeva.

Laureat je podsetila da se pozabavila temom seoba, ali pojedinačnih koje su teže od kolektivnih jer se njen junak plaši da ne izgubi korene.

„Ja sam svog junaka vratila u zemlju, u zavičaj da se bavi trima najbitnijim stvarima: decom, jezikom i lečenjem“, podvukla je književnica koja se pre 43 godine našla u najužem izboru za NIN-ovu nagradu romanom „Divlje seme“.

Olujićeva nije krila radost što se ponovo obrela u NIN-u, jer je to nedeljenik koji je čitala od rane mladosti, pa je u nekim davnim danima bila i saradnik.

Za slavodobitnicu je najvažnije da se nagrađena knjiga pojavila u jubilarnom 100. kolu SKZ, što je ove godine bio veći broj dobrih romana koji su ušli u širi, a zatim u uži izbor i da je u takvoj konkurenciji pobedila.

„Svaka knjiga ide svojim putem i sva moja dela su našla put do čitalaca pa će tako i ova“ zaključila je autorka kojoj su literarna ostvarenja donele pregršt nagrada širom sveta.

Da roman pripadne Olujićevoj, odlučio je većinskim glasanjem žiri u sastavu: Milan Vlajčić, Aleksandar Ilić, Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Mladen Šukalo. Za nagrađeni roman glasali su Aleksandar Jovanović, Lompar i Šukalo, dok su Vlajčić i Ilić svoje glasove dali Žarku Komaninu za roman „LJetopis vječnosti“. Za Ninovu nagradu ove godine u konkurenciji su se našla 133 romana, a u užem izboru bili su roman Rajka Vasića „Prsti ludih očiju“, „Tri slike pobede“ Zvonka Karanovića, „Taoci“ Sandre Petrušić, „A ako umre pre nego što se probudi“ Đorđa Pisareva, „Konstantinovo raskršće“ Dejana Stojiljkovića i „Park kamen maćado“ Mirjane Urošević.

Obrativši se u ime predsedavajućeg ovogodišnjeg žirija, Milan Vlajčić je rekao da „Glasovi u vetru“ predstavljaju vredan rezultat savremenog srpskog pripovedanja.

– U romanu Grozdane Olujić, kroz priču o srpskoj građanskoj porodici, umetnički ubedljivo se pojavljuju važne tradicije evropskog romana: porodični roman koji je bitno odredio umetnički lik književnosti i u devetnaestom i dvadesetom veku i emigrantski roman koji bitno obeležava važnu modernističku tradiciju kako srpske, tako i svetske književnosti – istakao je Vlajčić.

Kako u saopštenju žirija piše, „mnoštvo varijacija, lajt-motiva, lirskih i psiholoških fragmenata, Grozdana Olujić umetnički osvedočeno oblikuje jednu priču koja iskazuje kako psihološku i istorijsku podlogu našeg podneblja, tako i duhovnu situaciju modernog vremena. U pripovednoj ravnoteži između modernističkog eksperimenta i realističke fakture, povremeno ukrštajući realističku i fantastičku motivaciju, sa uverljivo oblikovanim likovima.“.

Grozdana Olujić je pedeset i peti po redu dobitnik Ninove nagrade, koja se dodeljuje od 1954. godine, a prvi dobitnik tog priznanja bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Prošle godine nagrada je dodeljena književniku Vladimiru Pištalu za delo „Tesla, portret među maskama“. Olujevićeva je tek treća žena dobitnik ovog priznanja. Ova nagrada je svega dva puta do sada dodeljena ženama-piscima – Dubravki Ugrešić za „Forsiranje romana reke“ 1988. godine i Svetlani Velmar-Janković za „Bezdno“ 1995. Da ne bi morali da nagradu dodele Miodragu Bulatoviću za roman „Crveni petao leti prema nebu“ 1959. godine je načinjen presedan i ona nije dodeljena.

Laureatkinji pripada nagrada u vrednosti od 10.000 evra i NIN-ova diploma, a priznanje će joj biti uručeno 22. januara na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu. Pokrovitelj nagrade ove godine je Srpski poslovni klub „Privrednik“.

Izvor: Glas javnosti/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *