Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BEČKI NOVOGODIŠNJI KONCERT

Tradicionalni novogodišnji koncert posvećen bečkim valcerima porodice Štraus ove godine direktno je prenošen u 72 zemlje sveta. Bečku filharmoniju predvodio je francuski dirigent Žorž Pretr.

I ove godine brojni gledaoci uživali su u tradicionalnom orkestru Bečke filharmonije kojom je dirigovao maestro Žorž Pretr.

Žorž Pretr je rođen 1924. u francuskom gradu Vezer. Diplomirao je dirigovnje i kompoziciju, a veliki debi je imao je 1946. godine u Marseju dirigujući operu Lolo. Kada je radio na manjim pozornicama često je koristio pseudonim Žorž Deran.

U svojoj dugoj karijeri Pretr je radio sa najčuvenijim svetskim orkestrima i nastupao je na najvećim svetskim scenama od Metropolitena do Skale. Sa Bečkim filharmoničarima kontinuirano je radio od 1986. do 1991. godine. Pretr je 2008. godine prvi put vodio Bečki novogodišnji koncert, kao prvi Francuz kome je ukazana ta čast. Ovo mu je drugi nastup.

Tradicionalni novogodišnji koncert bio je prenošen u 72 zemlje sveta, od čega u 45 evropskih država.

Direktor i portparol bečkog orkestra, violinista Klemens Helsberg rekao je da su se četiri države priključile listi zemalja čiji su TV gledaoci i prošle godine pratili prenos koncerta, a to su Mongolija, Mozambik, Šri Lanka i Trinidad i Tobago.

Italijanski modni kreator Valentino osmislio je baletske kostime koje je izradio u ružičastoj boji.

Za koncert 2010, Bečka filharmonija angažovala je baletske zvezde Pariske opere – Italijanku Eleonoru Abanjato i Francuza Nikolu le Riša. Koreograf je Italijan Renato Canela.

„Bečka filharmonija ponovo je pozvala Žorža Pretra, pošto je imao veliki uspeh“, rekao je Klemens Helsberg.

„Za mene je to odnos zasnovan na poverenju koje se nastavlja i koje će mi omogućiti da muzikom svetu ponovo prenesem poruku ljubavi i mira“, rekao je francuski dirigent.

Ulaznice za koncert u Beču rasprodate su, kao i svake godine, godinu dana unapred.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *