Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NI ZARADE, A NI ROBE

„Prosvetina“ knjižara

NI puna tri meseca posle kupovine beogradske izdavačke kuće „Prosveta“ (za 3,2 miliona evra), vlasnik IPS („Media 2“) nije ispunio mnogobrojne obaveze koje proističu iz kupoprodajnog ugovora, Zakona o radu i internih akata. Zbog toga su oba „Prosvetina“ sindikata, samostalni i nezavisni, uputila otvoreno pismo javnosti i, istovremeno, zatražila od Agencije za privatizaciju kontrolu nad ostvarivanjem odredaba iz ugovora. Takođe traže i da se, zbog nepoštovanja obaveza, s kupcem raskine ugovor.

Naime, ugovorom o kupovini IPS se obavezao na socijalni program prema kojem bi trebalo da isplati sve zaostale zarade i druga primanja u roku od 90 dana, kao i da poštuje kontinuitet isplate plata. Međutim, taj rok je istekao 24. 12, a kupac nije izvršio preuzetu obavezu isplate svih zaostalih zarada zaposlenima, i to za mesece maj, jun, jul, avgust i septembar, kao i doprinose za socijalno i penziono osiguranje za period od januara do septembra ove godine. Takođe, napominju sindikalci, kupac nije uplatio doprinose za zarade za period jul – decembar 2008. godine. Pre četiri dana navršilo se tačno 15 meseci otkako je račun „Prosvete“ u blokadi, a novi vlasnik ništa nije učinio da smanji dug, koji sada iznosi 35 miliona dinara.

Prema ugovoru o prodaji preduzeća, kupac se obavezao da sanira gubitke iz redovnog poslovanja i da iz prodaje namiri sve obaveze prema dobavljačima. U trenutku predaje „Prosvete“, u septembru 2009, ističu predstavnici sindikata, na lageru u magacinu bilo je robe u vrednosti od 107 miliona dinara, a tri meseca kasnije ostalo je knjiga koje vrede samo 18 miliona.

Sindikalci tvrde da je vrednošću robe koja se nalazila u magacinu mogao biti izmiren sav dug „Prosvete“, ali je umesto toga žiro-račun preduzeća ostao u blokadi, radnici bez zarada, a ni robe nema na lageru. Kao veliki apsurd ističe se podatak da IPS prodaje „Prosvetinu“ robu „Prosvetinim“ knjižarama uz rabat od 23 odsto.

– U ugovoru o prodaji navedeno je da kupac ne može da promeni naziv preduzeća, niti da otuđi objekte – kažu sindikalni lideri Ljubica Muhić Stjepanović i Mirjana Nardin. – Međutim, čim je preuzeo firmu, vlasnik je promenio sedište preduzeća, izbacio zaposlene iz poslovnih prostorija u Čika Ljubinoj ulici broj 1, da bi ih prebacio u poslovni prostor na Tošinom bunaru, za koji „Prosveti“ naplaćuje zakup od jednog evra po kvadratnom metru. Takođe, u suprotnosti sa odredbama ugovora, IPS je „Prosvetinu“ knjižaru „Jovan Skerlić“ na Kopaoniku zatvorio i u tom prostoru otvorio prodajni objekat „Mamut“ kompanije „Media 2“. Tako se prihod od prodaje robe sada prebacuje na IPS, zaobilazi žiro-račun „Prosvete“ i na taj način gasi još jedna poslovna jedinica preduzeća, pored one, knjižare „Branislav Nušić“ u Kosovskoj, koja je zatvorena pre dva meseca.

Na osnovu ovih činjenica sindikalne organizacije postavljaju pitanje na osnovu čega je Agencija za privatizaciju procenila da je kupac „Prosvete“ u stanju da ispunjava svoje obaveze iz kupoprodajnog ugovora i ko su garanti njegove solventnosti.

– Ukoliko IPS ne može da ispuni odredbe kupoprodajnog ugovora, nega garant pomogne – predlažu, za „Novosti“, čelnici „Prosvetinih“ sindikata.

LAŽNA OBEĆANjA

SINDIKAT je nekoliko puta upozoravao generalnog direktora „Prosvete“ Dejana Pantovića, koji je, inače, vlasnik IPS, na dužnost ispunjavanja obaveza iz ugovora o kupoprodaji i socijalnom programu.

U pismu od 26. 10. Pantović je ukazao na nove probleme koji su naknadno otkriveni a nisu se nalazili u tenderskoj dokumentaciji prilikom kupovine, ali da će redovne isplate zarada biti realizovane od oktobra i da će do navedenog krajnjeg roka (24. decembra) biti isplaćene sve zaostale zarade.

PROCEDURA U TOKU

U IPS kažu da je „Media 2“ ispunila većinu obaveza prema „Prosveti“, a da je u toku regulisanje preostalog dela. Oni navode da je procedura u završnoj fazi i da će se okončati do kraja ove godine. Budući da je dogovor unutar firme jedini konstruktivan način u cilju ostvarenja zajedničkog interesa, u utorak će se, na poziv generalnog direktora Dejana Pantovića, održati sastanak sa sindikatima, gde će se razrešiti sva dodatna pitanja, najavljuju oni.

Izvor: Večernje novosti D. Bt. – D.B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *