Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ČOVEK, KOJI JE IZMIŠLJAO KNJIGE“

ROMAN M. R. DE LA KRUZ
„Čovek koji je izmišljao knjige“


Grafički atelje „Dereta“ predstavio je roman španske književnice Marte Rivera dela Kruz “ Čovek koji je izmišljao knjige“, u prevodu Sandre Nešović koji je objavio u elitnoj ediciji svetskih hitova „In“.

Autorka (39) je diplomirala informatičke nauke i usavršavala se za političke komunikacije na uglednom madridskom univerzitetu Komplutense. Prvi roman „Izbeglica“ napisala je 1996., ali nakon objavljivanja romana „Kao da dvadeset godina nije ništa“ 1998 godine, aktivno se bavi pisanjem. Ovaj roman o ljubavi studentkinje i slavnog pisca koji je od nje stariji 20 godina imao je pet izdanja i osvojio je nagradu Knijževnog udruženja Sevilje.

De la Kruz je do sada objavila sedam romana i njihova tematika se kreće od trilera do ljubavnih priča. Ona je objavila dve knjige eseja, nekoliko antologija i knjigu biografija slavnih Španaca. Smatraju je jednom od najtalentovanijih književnica mladje generacije koja je za roman „Vreme čuda“ 2006. godine ušla u najuži izbor za jednu od najvažnijih nagrada španskog govornog područja „Planeta“.

U „Čoveku koji je izmišljao knjige“ iz 2000. godine, De la Kruz je povezala naspojivo: informatičke nauke Džeka Trboseka i „Titanik“, siromašno selo u Irskoj i Njujork u punom procvatu na početku 20 veka, ubogo ribarsko mestašce u Španiji i prebogate plantaže duvana na Kubi.

Odgovor šta ih povezuje je priče Lajnusa Dafa koji je otkrio da poseduje redak talenat da izmišlja priče. Daf, siromašni dečak iz Irske postaje jedna od centralnih ličnosti viktorijanskog Londona, kome će se za pomoć obraćati ljudi najrazličitijih društvenih slojeva, od siromašnih i priprostih kafedžija, do plemića i bogataša. Njegova neizmerna mašta, udružena s poznavanjem ljudske prirode, obezbediće mu ugled, slavu i bogatstvo.

I tako sve do trenutka kada će morati da izmisli poslednju i najvažniju priču, onu o sopstvenom životu.

Izvor: S media / Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *