Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŽENE KOJE MENJAJU SVET, JUNG I LJUBAV

KAPITALNA DELA NA 54. SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

Velikih projekata i kapitalnih izdanja na ovogodišnjem, 54. međunarodnom sajmu knjiga ima osetno manje (zbog krize i ostalog) nego ranijih godina. Dakle, ima ih koliko ih ima, pa da vidimo šta je to kapitalno, ili bi moglo biti, na ovogodišnjem sajmu.

Na štandu „Službenog glasnika“ mogu se naći izabrana dela Mihajla Đurića i kompletna edicija „Filozofska biblioteka“.

Izdavač koji se sve više i više nameće svojim kapitalnim poduhvatima, „Mono&Manjana“, svojim ranijim izdanjima („Enciklopedijski istorijski atlas“, „Biblijski atlas“, „Larussova enciklopedija“ u dva toma, Jansonova „Istorija umetnosti“…) pridružio je ove godine još pet knjiga iz istorije čovečanstva: „Istorija srednjeg veka“, „Kulture starih američkih naroda“, „Začeci modernog sveta“, „XIX vek“, „Savremeno doba“ u vanrednoj opremi i uz vrsne recenzije. Još dve njihove knjige se ne mogu zaobići – „Arhitektura“ koja sadrži istoriju gradnje, stilove i tehnike, drevna zdanja i moderne građevine, stare majstore i naše savremenike, kao i knjiga „Muzej nad muzejima“ unutar čijih korica je iscrpna priča, u reči i slici, o 13 najvećih muzeja na svetu. Ovaj izdavač objavio je i za decu dragocenu „Primarnu školsku enciklopediju“ u tri toma o kojoj je „Blic“ pisao. Na sajamskim ulicama se može čuti i to da ih je ove godine nepravedno zaobišla sajamska nagrada.

Među brojnim i raznovrsnim istorijama svega i svačega pažnju privlači i „Ekološka istorija sveta“ Klajva Pontinga za koju kažu da je među najaktuelnijima na Sajmu, naravno kada je reč o kapitalnim izdanjima.

Na štandu „Prometeja“, izdavača koji se već godinama predano bavi izdanjima posvećenim srpskom jeziku, jesu i dve antologije; „Antologija Jung“ Jolande Jakobi, učenice velikog Karla Junga, i „Antologija Antić“ u kojoj se Draško Ređep pozabavio vanrednim opusom Miroslava Antića. Ovaj izdavač je prethodne godine objavio i „Veliki rečnik stranih reči i izraza“, a na ovogodišnjem Sajmu završava sa pretplatom za veliki „Pravopisni rečnik srpskog jezika“ Milana Šipke.

IPS se nesumnjivo ubraja u najsnažnije ovdašnje izdavače, a među obiljem knjiga na njihovom štandu naročitu pažnju privlače i knjige koje se bave promenama: „Dani koji su promenili svet“ i „Pedeset žena koje su promenile svet“.

„Clio“, u svom prepoznatljivom maniru i kroz više biblioteka, nastavlja sa objavljivanjem zanimljivih i teorijski i literarno više nego uzbudljivih studija. U ediciji iz psihologije pokrenutoj prošle godine knjigom „Može li ljubav da traje“, a koja je izazvala i svojevrsnu čitalačku pomamu i brojne komentare, objavljeni su i naslovi „Kreativnost i ludilo“ Alberta Rotenberga, „Umetnost i psiha“ Elen Hndler Špic, „Seks i psiha“ Berta Kara. Knjiga Radivoja Dinulovića „Arhitektura pozorišta XX veka“ bogata je i studiozna pripovest o teatru za koju, iako je tek ugledala svetlo dana, već postoji interesovanje za prevođenje iz nekoliko zemalja.

Na štandu „Evro Giuntija“ pažnju je privukla i veća grupa posetilaca koji su s naročitim zanimanjem listali i komentarisali „Ilustrovani atlas Srbije“.

Dvojezična monografija „Tri veka srpskog slikarstva“ Miodraga Jovanovića („Dereta“) prava je poslastica, kažu ljubitelji umetnosti. Reč je o nesvakidašnjem vodiču kroz ovdašnje likovne umetnosti koji obuhvata ne samo umetnička dela već i esejizirane životopise stvaralaca pa čak i anegdotske osvrte.

Od monografija pažnju zaslužuju „Svet po Iliji“, monografija o stvaralaštvu Ilije Bosilja koju je uredila Ivana Bašičević, njegova unuka, autori tekstova su Nebojša Milenković, Jerko Denegri, Miško Šuvaković, Džejn Kalir, Rodžer Kardinal.

U iščekivanju da Muzej grada Beograda povodom jubileja Paje Jovanovića objavi monografiju o velikom srpskom realisti, iz pera N. Kusovca, D. Medakovića, Đ. Kadijevića, S. Bošnjaka, V. Kraut i drugih načinjena je druga monografija – „Paja Jovanović“ pod pokroviteljstvom opštine Vršac, a u izdanju „Radionice duše“.

Izvor: Blic Online Tanja Nježić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *