NOVO LICE VELIKOG GLUMCA

Aleksandra Radovanović   Knjige, Kultura, Vesti

„Zalažem se za laž” Zorana Radmilovića

Par priča, beleške, jedno pismo i neke pesme, sadržaj su neobične knjige „Zalažem se za laž” (izd. VBZ) jednog od najboljih srpskih glumaca Zorana Radmilovića, koju je priredila njegova ćerka Ana Radmilović.

- O mom ocu su govorili i pisali njegovi prijatelji, kolege, kritičari, teatrolozi, oni koji su sedeli s njim u kafanama… Anegdote o njemu su se prepričavale, i prepričavaju se, i tu više nikome i nije važno šta je od svega toga zaista bilo, a šta nikad nije bilo niti je moglo biti. Nije važno, jer on je još za života postao kao narodna pesma - pripada svima ili ne pripada nikome, njegove najpoznatije replike ponavljaju čak i oni koji se nisu ni rodili kada je on umro. Ova knjiga pak po prvi put daje izbor stvari koje je on sam pisao - kaže Ana Radmilović.

Među tekstovima za koje Zoran Radmilović verovatno nikada ni slutio nije da će biti objavljeni su priče „Danski princ”, „Otac je mrtav”, „Rupa”, „Priča o Ani (kad je Ana bila mala)”, „Priča o Jeleni”, „Istinita priča o jednom zaboravljenom i ostarelom glumcu”, dve pesme Dini i dve bolničke pesme…

U tekstu koji se nalazi u knjizi Rambo Amadeus piše:

„Ponekad jednostavno nemamo načina da izmjerimo veličinu i značaj nekog čovjeka, ili neke pojave. Sam glumački dar ovog velikana zapravo je kao vesela draperija prekrivao i sakrivao taj granitni blok karaktera i duha, grubo isklesanog oštrim darom za filosofsko promatranje stvarnosti. Jer, iza goropadnog majstora glumačke improvizacije i maratonskih komedijanja krio se izvanredno dubok i širok, istovremeno tanan i samokritičan um.”

Izvor: Blic Online M. GrafPostavite komentar