Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ROĐENDAN POZORIŠTA „DUŠKO RADOVIĆ“

PROSLAVA ŠEST DECENIJA POSTOJANJA

Malo pozorište „Duško Radović“ obeležiće tokom oktobra 60 godina postojanja promocijom monografije „Bolje praviti dobra i lepa dugmeta, nego loše brodove“, kao i premijernim izvođenjem predstave „Buđenje proleća“ i proslavom u prostorijama tog pozorišta u Beogradu

Upravnica Malog pozorišta „Duško Radović“ Anja Suša rekla je na konferenciji za novinare da je monografija predstavljena 22. oktobra u Skupštini Beograda. Prema njenim rečima, urednici monografije su Bojan đorđević, Milan Novaković, Aleksandar Jakšić, Dragan Protić i Nevena Paunović, a monografija predstavlja teatarsku studiju koja analizirajući repertoar pozorišta „Duško Radović“, analizira i savremene tendecije dečjeg i omaldinskog teatra.

U okviru obeležavanja jubileja, 23. oktobra u Pozorištu „Duško Radović“ biće održana priredba u kojoj će učestvovati saradnici tog teatra, među kojima su pijanisti Sonja Lončar, Andrija Pavlović i Božidar Obradinović, kao i muzički kolektiv „Horkestar“.

Predstava „Buđenje proleća’ Franka Vedekinda u režiji Anje Suše premijerno će biti izvedena 30. oktobra, takođe u okviru obeležavanja 60 godina postojanja pozorišta „Duško Radović“. Anja Suša je istakla da je pozorište „Duško Radović“ jedno od retkih dečijih teatra u Evropi koje radi u zgradi koja je namenski građena za potrebe dečjeg pozorišta.

„Tender za rekonstrukciju bioskopa Jugoslavija, gde će se preseliti pozorište ‘Duško Radović“ je zavšen, i mi očekujemo da ćemo za godinu dana preći u taj prostor“, rekla je ona.

Malo pozorište „Duško Radović“ osnovano je 27. maja 1948. godine kao Pozorište lutaka Narodne Republike Srbije, a svoju prvu premijeru „Pepeljuga“ u režiji Predraga Dinulovića, izvelo je 23. oktobra 1949. godine u hotelu Palas. Tokom svog postojanja prolazilo je kroz razne periode i menjalo ime, a posle smrti našeg velikog pesnika Duška Radovića, na Dan pozorišta 23.oktobra 1984.godine postaje Malo pozorište Duško Radović. Osnovna programska koncepcija pozorišta odnosi se na projekte koji svojim sadržajem upućuju na teme edukativnog, socijalnog a pre svega urbanog karaktera.

Izvor: e – novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *