Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ELEKTRONSKE KNJIGE U „KORICAMA“

Papirna ili elektronska knjiga?

Sajam se još uvek zove Sajam knjiga, iako su pored knjige i drugi mediji našli svoje mesto u sajamskim halama. Digitalizacija tera izdavače, knjižare i naravno sajmove, da razmišljaju i delaju u odnosu na budućnost.

U novom delu Frankfurtskog sajma koji se zove „kreativna industrija“, knjige se spajaju sa drugim kreativnim branšama, filmom, igrom, muzikom i slikom. Knjiga u svim svojim preobražajima. Za sve koji nisu stručnjaci na ovom polju, Sajam knjiga predstavlja izazov. Svet knjiga ima svoj jezik, koji nije uvek razumljiv. Većina Nemaca ne zna ni šta je „ebook“ (i-buk). U pitanju je knjiga u elektronskoj formi. I ako se za sada ne ostvaruje bitna zarada na elektronskim knjigama, digitalizacija je stigla i struka mora da reaguje. A to i čini. Holger Eling, stručnjak za tržište knjiga kaže: „Polovina svih izdavačkih kuća radi sa elektronskim knjigama, koje onda mogu da se skinu preko interneta. Trenutno doduše postoji problem velikog broja formata, a to onda zahteva mnogo novca“.

Budućnost u mašinama

Izdavači investiraju u budućnost, čak i ako je ona još neizvesna. U Nemačkoj je sve urađeno kako treba, jer su se nemački Savez za trgovinu knjiga i razne izdavačke kuće spojile i zajednički nude knjige, uglavnom bestselere. „Libreka“ je ime te internet-platforme koja u isto vreme nudi i program kojim se te elektronske knjige otvaraju i čitaju.

Holger Eling smatra da je budućnost u mašinama koje se zovu „print on demand“ (štampanje po zahtevu), koje trenutno postoje u Velikoj Britaniji. „Mislim da je sasvim moguće, da će se za dve tri godine u knjižarama prodavati te mašine koje omogućavaju da kupac, koji se na internetu ili na bilo koji drugi način zainteresovao za knjigu, dođe u knjižaru i prodavaču kaže šta ga interesuje. Ta određena knjiga se zatim skine sa interneta, i odštampa i ukoričuje u knjižari“.

Kad smo već kod ukoričavanja: Ako posle ovakve knjige ipak poželimo da vidimo i original, onda zaista možemo da krenemo u međunarodnu šetnju. Na sajmu knjiga u Frankfurtu izloženo je oko 400.000 naslova iz celog sveta.

Izvor: Deutche welle G. Šaf / Ž. Bašić-Savić Odg. urednica: I. Ivanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *