Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZAVRŠENA DRUGA OLIMPIJADA TEĆEG DOBA

Protekle nedelje  je završena Druga olimpijada III doba, koja je i ove godine održana u Sokobanji,koju je je organizovao Savez penzionera Srbije u saradnji sa Nacionalnom fondacijom za humanu starost „Dr Laza K. Lazarević“, Asocijacijom „Sport za sve“ Srbije i SO Sokobanja, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Borisa Tadića.

Malobrojni donatori su svojim skromnim donacijama izuzetno pomogli i zaslužuju da budu posebno pomenuti: Udruženje Penzionera SMUP-a, Narodna banka Srbije, Prizma Kragujevac, Telekom Srbija, Gradska Organizacija Penzionera Beograda, AMS Srbije, Termoinžinjering Beograd, Delta Maxi, Asocijacija „Sport za Sve“ Srbije, Ministarstvo Zdravlja (putem projekta), Ambasada SAD, Vita Relax Beograd, Kompanija „Asistel“, Audiovox i Senior Plus – Lipovačka Šuma.

I ove godine gostoprimstvo su ukazali HTP Lepterija i hotel „Zdravljak“. Svečano otvaranje Olimpijade je bilo skromnije nego prošlogodišnje. Govorio je Dane Korica, legenda srpske i jugoslovenske atletike, a Olimpijadu je proglasio otvorenom Vasilije Belobrković, predsednik Organizacionog odbora. Olimpijsku zastavu je podigao na jarbol najstariji takmičar, 94-ogodišnji Petar Miljković iz Niša. Na kraju, folklorno društvo iz Sokobanje izvelo je prigodan program.

Prvi takmičarski dan je protekao u znaku Međunarodnog dana starih i meseca solidarnosti sa starim ljudima. Iz tih razloga se Olimpijada i održava u oktobru. Sve je počelo Svečanom sednicom. U maniru dobrog domaćina Vasilije Belobrković, predsednik Organozacionog odbora i sekretar Gradske organizacije penzionera Beograda, pozdravio je prisutne goste i takmičare, čestitajući im praznik. On je istakao da Savez penzionera Srbije predstavlja značajan potencijal, koji država nije prepoznala niti iskoristila na adekvatan način. U narednom periodu bi trebalo raditi na izgradnji partnerskog odnosa među njima, na dobrobit kako starih ljudi, tako i društva u celini.

Svečana sala hotela „Zdravljak“ je bila premala da primi sve olimpijce i predstavnike medija kojima se obratio Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike Vlade Republike Srbije. On je podsetio prisutne da su, u proteklim godinama, doneta dva bitna dokumenta, sačinjena prema evropskim standardima: Nacionalna strategija za stare i Strategija za smanjenje siromaštva. Iako se radi o kvalitetnim strateškim dokumentima, oni su preambiciozni i nisu usklađeni sa našim realnim mogućnostima. S toga je neophodno revidirati ih kako bi se na sledećoj Olimpijadi mogli pohvaliti i određenim rezultatima postignutim u brizi za strije ljude. U nastavku Svečane sednice govorili su o značaju Međunarodnog dana starih, o položaju starijih ljudi kod nas i o merama koje preduzima i država i civilni sektor na poboljšanju kvaliteta života u starosti: prof. dr Momir Janjić, predsednik Saveta Nacionalne fondacije za humanu starost „Dr Laza K. Lazarević“ dr Miloš Nemanjić, predsednik Gerontološkog društva Srbije i mr Dragana Dinić, sekretar Gerontološkog društva Srbije. U drugom delu sednice predstavljen je, kao primer dobre prakse, projekat pomoći starima u beogradskoj opštini Stari Grad koji nosi naziv:Socijalna i humanitarna podrška starima u lokalnoj zajednici. O projektu su govorili: prof. dr Žarko Trebješanin, Risto Raco, član opštinskog veća SO Stari Grad, Simeon Babić, direktor Nacionalne fondacije za humanu starost „Dr Laza K. Lazarević“ i direktor kompanije „Asistel“, Slobodan Mihajlović. Istovremeno, u holu hotela „Zdravljak“ je otvoren Informativno-promotivni štand organizacija civilnog društva koje rade sa starima i za stare, okupljenih u mrežu HumanaS (isti takav štand, samo u većem obimu otvoren je i u Beogradu, u sali Doma vojske).

Otpočela su i pojedinačna takmičenja, u ženskoj i muškoj konkurenciji, u streljaštvu (188 takmičara) i pikadu (232 takmičara). U centru Sokobanje, ispred muzeja održan je turnir u šahu, gde su snage odmerili šahisti-olimpijci sa šahistima Sokobanje. Istog popodneva zainteresovani su obišli Inhalatorijum, Hamam i Legat Miluna Mitrovića.

Drugi takmičarski dan je započeo jedinom ekipnom disciplinom – orijentacionim krosom (82 prijavljene ekipe). Od takmičara se tražilo, da brzim hodom, prođu određenu maršutu i izvrše planirane zadatke, kroz koje će bolje upoznati Sokobanju. Poučeni iskustvom od prošle godine, sudije su pojačale kontrolu na svim punktovima, kako bi naterali takmičare da se pridržavaju propozicija. Ipak, oni koji su izgubili, ostali su u uverenju da pobednici nisu baš zaslužili osvojene bodove. Čitavog dana su lekari i medicinske sestre Doma zdravlja iz Sokobanje, u okviru Bazara zdravlja, merili pritisak učesnicima Olimpijade, delili liflete o zdravlju i pružali savete za zdrav i kvalitetan život u starosti.

Za sve zainteresovane organizovan je test fizičke pripreme (UKK) – hodanje 2 km na stadionu iza hotela. Za one koji nisu učestvovali u krosu osmišljeni su drugi sadržaji. Tako je, u prepodnevnom delu Ivo Trutin, predsednik Udruženja penzionera SMUP-a održao predavanje posvećeno obeležavanju Sto godina olimpijade u Srbiji, gde je dao retrospektivu olimpijskih igara od antičke Grčke do Olimpijade III doba u Sokobanji. Potom je mr Dragana Dinić, sekretar GDS-a prikazala video bim prezentaciju Prve olimpijade trećeg doba. Ona je govorila i o institucionalnom zbrinjavanju starih kod nas, a Ćira Pešin, v.d. potpredsednik GDS-a i savetnik kompanije „Asistel“ je, objašnjavajući vaninstitucionalne oblike zbrinjavanja u starosti, posebnu pažnju posvetio promociji nove usluge koji realizuje „Asistel“: dugme koje život znači. Učesnici Olimpijade su proveli prijatno popodne u Grudonjskoj vodenici, etno kutku Sokobanje, gde je za njih izveden specijalni program, koji je osmislio i organizovao član Organizacionog odbora Olimpijade, Golub Radovanović.

Sledećeg dana,  prof. dr Momir Janjić je učesnicima Olimpijade održao predavanje o zdravim stilovima života u starosti, a doktorka Olga Pavasović je iznela niz korisnih saveta zaprevenciju i terapiju kod osoba sa povišenim holesterolom. Istog dana, u okviru predstavljanja književnog stvaralaštva starih, održana je promocija romana Milisavljev imenik, autora Čede Nedeljkovića. O knjizi su veoma zanimljivo i inspirativno govorili: mr Dragana Dinić, dr Miloš Nemanjić, Simeon Babić i sam autor. Organizator Olimpijade je svakom učesniku poklonio primerak romana, koji je, nakon završetka promocije, autor Čedo Nedeljković potpisivao zainteresovanima.

Kiša je omela veliki broj prijavljenih takmičara da odu na Bovansko jezero. Ipak, 30-ak najupornijih, pored saveta organizatora, da je bolje da odustanu i da ne ugrožavaju svoje zdravlje, nisu hteli ni da čuju. Organizator Olimpijade je, s toga, kupio kišne kabanice i disciplina ribolov (u kojoj je učestvovalo 30 takmičara, mada je preko 80 bilo prijavljeno), je realizovana u kasnim prepodnevnim satima. Ulov je bio vrlo skroman, ali je raspoloženje bilo na visini. Dobili smo i negativnog rekordera, Birčević Živorada iz Lazarevca, koji je uspeo da upeca ribicu od 2 grama, za šta je posebno nagrađen. Tokom popodneva su završena i takmičenja u šahu, tako da je tim za sport (Marsenić Jezdimir, Marsenić Dejan, Vještica Goran, Kuzmanović Dragan i tim animatora), imao pune ruke posla da sačini rang-liste po disciplinama i da izračuna ukupan ekipni plasman. To što su sportska takmičenja bila uspešna i što su se odvijala po planu, treba zahvaliti i timu sudija u sastavu: Vukićević Milan (međunarodni sudija za streljaštvo), Marković Božidar (sudija za streljaštvo iz Sokobanje), Milenković Jasna (sudija za streljaštvo iz Sokobanje), Krstić Nikola, Kuzmanović Ljiljana, Krstić Miloš, Stojanović Dragiša, Kuzmanović Dragan, Janković Aleksandar, Klasanović Vladimir – sudije iz Sokobanje i prof. dr Andreja Savić, kao i Ribolovačko društvo iz Sokobanje. U popodnevnim satima, kiša je prestala, tako da su takmičari iskoristili priliku da odu na izlet, na Ozren i da obiđu „Kamen ljubavi“, uz asistenciju Kuzmanović Dragana, učenika Turističke škole iz Sokobanje, turističkih vodiča iz OTK i Sport i Udruženja penzionera iz Sokobanje.

Svako veče su učesnici Olimpijade provodili uz pesmu i igru, uz raznovrstan program u kome su i sami učestvovali. Poseban ton zabavi, koja je trajala do kasno u noć, davali su tim animatora studenata DIF-a i voditelj RTS-aĐorđe Maričić. Poslednje večeri organozovana je svečana večera kojoj su prisustvovali, pored učesnika i organizatora Olimpijade i brojni gosti. Naš donatorVitarelax (Dragan Miletić i Branka Terzić), bogato je nagradio pobednike tombole proizvodima iz svoje ponude, a promotivne pakete pobednicima je uručila i Prizma iz Kragujevca.

Druga Olimpijada sporta, zdravlja i kulture – Sokobanja 2009. okupila je preko 500 takmičara i još stotinak gostiju i članova Organizacionog odbora. Takmičari su došli sa svih strana iz 100 gradova i opština Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i predstavnika naše dijaspore iz Hamburga u Nemačkoj. Takmičili su se 3 dana u 5 disciplina: šah, pikado, streljaštvo, orijentacioni kros i ribolov. Najboljim pojedincima i ekipama su dodeljene medalje, zahvalnice i diplome, a sveukupni pobednici su dobili i pehare.

Nagrađeni su:

 

U ORIJENTACIONOM KROSU

· Treće mesto: ekipa UVP Novi Beograd

· Drugo mesto: ekipa UP SMUP 2 Beograd

· Prvo mesto: ekipa UP JRB Beograd

 

U PIKADU

žene:

· Treće mesto: Mitrović Milorajka – iz ekipe Kosijerić 2

· Drugo mesto: Nikolić Dragica – iz ekipe Niš-Pantelej

· Prvo mesto: Pilmajer Eržika – iz ekipe Kovačica OOP

muškarci:

· Treće mesto: Ružić Petar – iz ekipe Mladenovac OOP

· Drugo mesto: Stanković Vukašin – iz ekipe Subotica OOP

· Prvo mesto: Lučić Miladin – iz ekipe Prijepolje OOP

 

U STRELJAŠTVU

žene:

· Treće mesto: Ivković Dragica – iz ekipe Svilajnac 1, 55 bodova

· Drugo mesto: Jovanović Simka – iz ekipe Ćuprija 1 – 62 bodova

· Prvo mesto: Mileknović Jasminka – iz ekipe Sokobanja – 77bodova

muškarci:

· Treće mesto: Popović Gojko – iz ekipe Beograd SMUP 2 – 68bodova

· Drugo mesto: Nikolić Zoran – iz ekipe Niš Crveni Krst – 70bodova

· Prvo mesto: Trajković Zlatko – iz ekipe Hamburg – 71 bodova

 

U ŠAHU

žene:

· Treće mesto dele: Fon Bizmark Desanka – iz ekipe Hamburg-Nemačka i Matović Dubravka – iz ekipe Zvezdara OOP

· Prvo mesto dele: Matijašević Radojka – iz ekipe Grocka 2 OOP i Marinković Emica – iz ekipe Paraćin 1 OOP

muškarci:

· Treće mesto: Krneta Đorđe – iz ekipe Beograd SMUP 1

· Drugo mesto: Stanković Vitomir – iz ekipe Ćuprija 2

· Prvo mesto: Knežević Milorad – iz ekipe Beograd SMUP 1

 

U RIBOLOVU

žene:

· Treće mesto: Jokić Ljiljana – iz ekipe Banja Koviljača 2 OOP

· Drugo mesto: Jović Gvozdenija – iz ekipe Banja Koviljača 2 OOP

· Prvo mesto: Stevanović Mira – iz ekipe UVP Čačak

muškarci:

· Treće mesto: Stojković Slobodan – iz ekipe Niš – Palilula

· Drugo mesto: Kitanović Života – iz ekipe Niška Banja

· Prvo mesto: Tasić Zoran – iz ekipe Sokobanja 2

GENERALNI PLASMAN

· Treće mesto: ekipa PRIJEPOLJE

· Drugo mesto: ekipa SOKOBANJA

· Prvo mesto: ekipa SMUP 2 BEOGRAD

 

Čitav tok Olimpijade medijski su ispratili TV1 Novi Sad (Dragan Remecki i emisija „Dodati život godinama“), Radio Beograd prvi program (Vidak Maslovarić i emisija „Doživeti stotu“), TV Sokobanja i TV Zaječar. Predsednik Organizacionog odbora Vasilije Belobrković je proglasio Olimpijadu zvršenom i pozvao sve dobitnike priznanja i nagrada da se fotografišu, za uspomenu. Opšte veselje, druženje, pesma i igra trajali su do jutra.

Olimpijci su napustili Sokobanju, prepuni nezaboravnih utisaka i sa čvrstim uverenjem da će i dogodine doći u još većem broju i još bolje pripremljeni.

A. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *