Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U PRIPREMI FILM O RAMOUNSIMA

Kompanija „Fox Searchlight“ snimiće film o grupi „Ramouns“ (Ramones), zasnovan na memoarima brata pevača legendarnog pank benda Džoija Ramouna (Joey Ramone).

U filmu, koji će se snimati po knjizi „I Slept With Joey Ramone“ čuće se i hitovi poznate grupe.

Knjiga koju su napisali Ramounov brat Miki Li (Mickey Leigh) i pisac i hroničar „Ramounsa“ Legs Maknil (McNeil), govori o životu Džoija Ramouna, čije je pravo ime bilo Džefri Hajman (Jeffre Hyman). Knjigu će u decembru objaviti izdavačka kuća „Sajmon end Šuster“ (Simon & Schuster).

Producent filma biće Rori Rouzgarten (Rory Rosegarten), bivši izvršni producent serije „Svi vole Rejmonda“ koji je nekoliko godina pregovarao o kupovini prava na knjigu i muziku „Ramounsa“.

Džon Kamings (John Cummings), Džefri Hajman, Tomas Erdelji (Thomas Erdelyi) i Daglas Kolvin (Douglas Colvin) četvorica su članova i osnivača „Ramounsa“ koja su se predstavljala kao Džoni (Johnny), Džoi, Tomi (Tommy) i Di Di Ramoun (Dee), iako nisu bili ni u kakvom srodstvu.

Osnovan 1974. u njujorškoj četvrti Kvins, četvoročlani bend postao je kultni simbol i začetnik pank pokreta koji je imao veliki uticaj na sledbenike pesmama kakve su „I Wanna Be Sedated“, „Blitzkrieg Bop“, „Rockaway Beach“ i „I Wanna Be Your Boyfriend“.

U grupi su u različitim periodima svirali i Marki (Marky), Si-Džej (C.J.) i Riči Ramoun (Richie).

„Ramounsi“ su bili savremenici, ali i bend koji je na više načina uticao na druge rane pank bendove kakvi su „Kleš“ (The Clash) i „Seks Pistols“ (Sex), dok su ih i kasnije grupe, kao „U2“, pominjale kao ključne uzore.

U privatnom životu, većina članova benda imala je problema sa zavisnošću i zdravljem – trojica od četvorice osnivača, osim Tomija Ramouna, danas nisu živa.

Grupu su obeležili i unutrašnji sukobi, posebno između pevača Džoija i gitariste Džonija, koji godinama nisu razgovarali zbog političkih i privatnih nesuglasica. Džoi Ramoun je bolovao i od opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Grupa se raspala 1996. godine, a od tada su se njeni članovi u nekoliko navrata zajedno pojavili u javnosti.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *