NAGRADE 7. SALONA STRIPA

Mirjana Stanojevi?   Kultura, Strip, Vesti

Gran pri ovogodišnjeg, sedmog po redu, Međunarodnog salona stripa, dobili su Marian Miresku i Kristian loan Pakurari iz Rumunije za projekat “Drakula”, koji im je dodeljen u Studentskom kulturnom centru.

Za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika proglašen je rad Bojane Dimitrovski (Srbija) sa nazivom “Tamas”.

Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika uručena je Ivanu Stojkoviću za delo “Koprcanje i mehanizam”, dok je nagrada za najbolji scenario dobila Dragana Stojiljković za rad “Morti”.

Priznanje za najbolji crtež dobio je Pakurari, dok je specijalnu nagradu žirija za inovaciju u strip umetnosti poneo rad “2-K” Rajka Ninkovića.

U kategoriji autora do 15 godina nagradu Mladi Lav dobila je Nevena Mitrović, a specijalna nagrada žirija za najbolju ideju pripala je Simoni Ukaj (Srbija) za rad “Već gotovo”. Nagradu žirija za zreo i maštovit izraz primila je Nevena Mitrović za delo “Marko Kraljević”, dok je specijalna nagrada za najmlađeg učesnika uručena Smiljani Erkić staroj sedam godina.

žiri je radio u sastavu strip autora Askania Popovića, Bojana M. Đukića, Dražena Kovačevića, strip scenariste Ilije Bakića i Igora Blaževića poznatijeg kao Prljavi inspektor Blaža.

U obrazloženju žiri iskazuje izrazito zadovoljstvo o kvalitetu svih pristiglih radova i izražavaju nadu da će umetnost stripa nastaviti da se razvija i da će postići velike rezultate u srpskoj i svetskoj kulturi.

Specijalni gost ovogodišnjeg Salona je dobitnik priznanja za doprinos srpskom stripu Rajko Milošević (Španija), a gost je Rafus Dejglou iz Velike Britanije.

Izvor: B 92Postavite komentar