Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„BEMUS“ KVAKITETAN UPRKOS MANJKU SREDSTAVA

Beogradske muzičke svečanosti, koje će se održati od 3. do 19 oktobra, zadržaće kvalitetan program uprkos smanjenju finansijskih sredstava, rekla predsednica odbora Bemusa Ivana Avžner.

Beogradske muzičke svečanosti –„Bemus“, 41. po redu, koje će biti održane od 3. do 19. oktobra pod sloganom „Krosing oktobar“ (Crossing octobar), zadržaće kvalitetan program uprkos smanjenju finansijskih sredstava, izjavila je seretarka za kulturu Beograda i predsednica odbora Bemusa Ivana Avžner.

Avžnerova je na konferenciji za novinare u Skupštini grada objasnila da je Sekretarijat za kulturu početkom godine planirao da poveća sredstva namenjena svim gradskim manifestacijama, ali je nakon rebalansa budžeta u maju, odlučeno da se „Bemus“ pomogne sa 32 miliona, kao i prošle godine.

Ministarstvo kulture je pak uložilo samo sedam miliona, za razliku od prošlogodišnjih deset, ali Avžnerova je rekla da se to nije odrazilo na kvalitet programa.

„Bemus i ove godine nastavlja tradiciju negovanja vrednosti umetničke muzike kroz nastupe značajnih orkestara iz Holandije, Rusije, Nemačke, ali donosi i nove umetničke pravce u vidu nastupa svetske internacionalne perkusionističke atrakcije „Stomp“, rekla je Avžner.

Direktorka „Jugokoncerta“, organizatora „Bemusa“, Biljana Zdravković skrenula je pažnju da je ove godine izostala podrška „ozbiljnih“ sponzora i dodala da „nam je hitno potreban novi zakon koji će velike kompanije, koje ulažu u kulturu, osloboditi dela poreza“.

„Ozbiljne kompanije moraju da budu partner državi kada su u pitanju ovako značajne manifestacije koje Beograd i Srbiju pozicioniraju na kulturnoj mapi Evrope“, naglasila je Zdravkovićeva, i upozorila da odsustvo podrške sponzora može drastično ugroziti kulturu.

Barokna i renesansna muzika

Selektor i umetnički direktor Bemusa Sreten Krstić objasnio je da će ovogodišnji program festivala najvećim delom biti posvećen baroknoj i renesansnoj muzici, pa će tako na samom otvaranju baroknu muziku na starim instrumentima predstaviti nemački orkestar „Baltazar Nojman“, pod dirigentskom palicom Tomasa Hengelbroka.

U okviru „Bemusa“ domaći ansambal „Renesans“ obeležiće 40 godina rada, a ranu muziku Evrope približiće nam i dečji ansambal iz Poljske pod nazivom „Sholares minores pro muzika antika“.

U Beograd stiže i jedan od trenutno najznačajnijih svetskih orkestara „Rojal koncertgebau“ iz Amsterdama, koji će izvesti čuvenu „Simfoniju br. 1“ Gustava Malera, dok će Solisti Sankt Peterburga premijerno izvesti kompoziciju Dijane Bošković „Koncerto for Strings“, specijalnu narudžbinu „Bemusa“.

Publika će imati priliku da čuje i hrvatski „Kantus ansambl“ pod dirigentskom upravom Berislava Šipuša, Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran“ i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije.

Dva koncerta, nastupi Simfonijskog orkestra RTS i Solista Sankt Peterburga, biće posvećeni obeležavanju jubileja: 100 godina od rođenja srpske kompozitorke Ljubice Marić i 250 godina od smrti nemačkog kompozitora Georga Fridriha Hendla.

Bemus će zatvoriti Simfonijski orkestar RTS-a, izvođenjem dela Igora Stravinskog.

Ulaznice po ceni od 500 do 2.500 dinara već se nalaze u prodaji, a publika može da napravi komplet ulaznica po svom izboru i sa popustom od 10 do 50 odsto može ih kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *