Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TRADICIONALNA KOLONIJA

Oko 150 učesnika likovne i pesničke manifestacije Krčedin 2009

Više od 150 učesnika, slikara, vajara, pesnika, prozaista, glumaca i muzičara iz 11 zemalja, okupiće se ove godine u domu porodice Jakšić u Krčedinu, gde se od 30. jula do 2. avgusta održava tradicionalna Likovna i pesnička kolonija Krčedin 2009. Među učesnicima je 17 slikara i vajara, a među njima svakako je najpoznatiji naš proslavljeni slikar Miloš Šobajić iz Pariza, kao i specijalna gošća Mariana Georgijeva iz Bugarske.

Od naših slikara tu su Momčilo Fundup i Svetlana Krstić iz Beograda, Goran Ćeličanin iz Varvarina, Tatjana Pljakić i Dušica Radosavljević iz Kraljeva, Žarko Stanković iz Paraćina i mnogi drugi, a tu su i vajari Boris Staparac iz Hrvatske i Milutin Ranković iz Lajkovca, Književnike ove godine predvode Slobodan Rakitić, Dobrica Erić, Radomir Andrić, Adam Puslojić, Slavomir Gvozdenović, Duško M. Petrović, Rade Simović, pa gosti iz inostranstva Lučijan Aleksiju iz Rumunije i Gordana Stojkovska iz Makedonije. Specijalni gost kolonije je popularni mladi španski pisac iz Madrida Alberto Garsija Teresa, koji će pored čitanja svoje poezije držati i stručne radionice sa našim mlađim pesnicima Spasojem Ž. Milovanovićem, Srđanom Popovićem, Sanjom Petrović, Predragom Jakšićem, Aleksandrom Draganovićem i drugima. Muzički program predvodi instrumentalista na fruli Bora Dugić, a nastupiće i grupa „Svitanje“ iz Beograda, tamburaški orkestri „Branislav Nušić“ iz Borova i „Tata i dva brata“ iz Mokrina, i vokalni trio „Sestre Bjelović“ iz Beograda.

Biće predstavljeni i „Smederevska pesnička jesen“, „Šumadijske metafore“, „Kranjevski red vitezova“,„Stara Raška“, „Sabor Zmaja od Noćaja“, časopis „Vitez“ i kruševački „Putevi kulture“, kao i modne revije Dragice Bajić i „Milenijum sporta“. Program vode glumci Svetlana Sretenović i Marko Stojanović, ali i naši bardovi-voditelji Minja Subota i Sveta Vuković. Urednik programa i selektor je Miodrag Jakšić, a domaćini kolonije su Ljubica i Zoran Jakšić. Koloniju će na svečanosti 30.jula otvoriti Dženifer Braš, otpravnica poslova američka ambasade u Beogradu, a gradonačelnik opštine Inđija, Goran Ješić, zatvoriće manifestaciju 2. avgusta.

Film i pozorište

U Krčedinu će biti izvedene i tri pozorišne predstave – „Jazavac pred sudom“ Narodnog pozorišta iz Banja Luke, „Sveti Sava – sin svetlosti“ pozorišta iz Niša i monodrama „Po kila smeha“ komičara Marka Stojanovića. Filmsku industriju predvodi reditelj Dinko Tucaković, koji će kao gost kolonije predstaviti svoj dokumentarni film „Zaboravljeni Gran pri“, biće emitovani i filmovi iz Slovenije, Irana i Republike Srpske, kao i devet kratkih filmova studenata FDU iz Beograda, dok će tokom trajanja manifestacije biti organizovana izložba radova jednog od naših najznačajnijih scenografa Gorana Joksimovića.

Izvor: Danas K. R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *