Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ĐURA ZAMENIO KATARINU

Đura Jakšić: Car Dušan

Povodom izmena u stalnoj postavci srpske umetnosti 19. veka Galerije Matice srpske (GMS) na Trgu galerija 1, kustoskinja Snežana Mišić govoriće večeras (20) o umetničkom stvaralaštvu slikara Đure Jakšića. Izmena se desila nakon što su tri dela Katarine Ivanović ustupljena za izlaganje (od jula do septembra 2009) na izložbi posvećenoj ovoj autorki, a povodom 125 godina Narodne banke Srbije. Na njihovo mesto postavljena su četiri portreta koja je naslikao Đura Jakšić, a među njima i portreti Mladena Jovanovića i bračnog para Nikolajević.

Georgije (Đura) Jakšić (Srpska Crnja, 1832 – Beograd, 1878), slikar i pesnik, jedan je od najznačajnijih predstavnika romantičarskog izraza u srpskom slikarstvu. U njegovom bogatom umetničkom opusu najbrojniji su portretski radovi. Prikazujući srpsko građanstvo Vojvodine i Kneževine Srbije, Jakšić je upotpunio sliku srpskog društva druge polovine 19. veka.

U GMS objašnjavaju da je stalna postavka srpske umetnosti 19. veka „Ljudi i događaji“ – slika prošlosti osmišljena s idejom da se kroz odabrana umetnička dela prikažu ličnosti i dešavanja značajna za istoriju srpskog naroda toga doba, kao i da se ukaže na estetske domete i tematska opredeljenja epohe čime se potvrđuje značaj i mesto srpske umetnosti u kontekstu evropske umetnosti i kulture 19. veka. Metodološki pristup izložbe opisan je kao „kombinacija hronološkog, stilskog, tematskog i monografskog modela“ s ciljem da se postigne dinamičnost stilova, tema, umetnika i otvorena mogućnost za brojne pristupe postavci i za mogućnost izmena u pojedinim segmentima.

Radno vreme GMS u letnjem periodu je: utorak, sreda četvrtak i subota od 10 do 18 sati, petak od 12 do 20.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *