Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KEN RASEL OTVARA PALIĆ

OD 18. DO 24. JULA ODRŽAVA SE 16. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA

Uprkos budžetu koji je za oko 40 odsto manji od prošlogodišnjeg organizatori festivala ističu da program nije redukovan. Videćemo više od 70 ostvarenja u devet selekcija

BEOGRAD – Slavni britanski reditelj Ken Rasel zvanično će otvoriti 16. festival evropskog filma 18. jula na Paliću i tom prilikom biće mu svečano uručena nagrada „Aleksandar Lifka“ za ukupni doprinos filmskoj umetnosti, najavio je direktor Festivala Radoslav Zelenović. U takmičarskim programima 16. festivala evropskog filma na Paliću, koji se održava od 18. do 24. jula, biće prikazana četiri domaća ostvarenja, najavili su organizatori na jučerašnjoj pres konferenciji.

Za nas je čast da nam gost bude autor čije je delo među onima koja su obeležila svetsku kinematografiju 20. veka, rekao je Zelenović i podsetio da će tokom festivala na Palić doći i ovogodišnji dobitnik nagrade „Lifka“ među domaćim umetnicima – glumac Predrag – Miki Manojlović.

Posle takmičarskog dela festivala, od 25. jula na Letnjoj pozornici na Paliću biće priređena tradicionalna revija hitova, tako da će ukupni broj filmova premašiti 90, od kojih oko 70 u glavnom delu.

U glavnom takmičarskom programu festivala, ali van konkurencije, biće prikazan film „Ordinary people“ Vladimira Perišića, dok će se za glavne festivalske nagrade, sa još 11 ostvarenja, takmičiti film Vladimira Paskaljevića „Đavolja varoš„.

U program „Paralele i sudari“, u kojem će biti prikazano ukupno osam filmova, uvršteno je i ostvarenje „Tamo i ovde“ Darka Lungulova i omnibus „Neko me ipak čeka“ Marka Novakovića, rekao je na konferenciji za novinare jedan od programskih selektora Petar Mitrić. Ovogodišnji Festival evropskog filma na Paliću predstaviće više od 70 filmova, u devet selekcija. U glavnom takmičarskom programu biće prikazano ukupno 14 filmova.

Među gostima 16. palićkog festivala biće i britanski reditelj Ken Rasel i srpski glumac Predrag-Miki Manojlović, ovogodišnji dobitnici festivalske nagrade za doprinos evropskoj kinematografiji „Aleksandar Lifka“.

Organizatori festivala su istakli da ovogodišnji program, uprkos budžetu koji je za oko 40 odsto manji od prošlogodišnjeg, neće biti redukovan, tako da će, pored takmičarskih selekcija i programa „Mladi autori Evrope“, biti prikazani i ciklusi novog finskog i mađarskog filma i omaž dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“.

Biće, takođe, održana i dva okrugla stola, o ekologiji i o srpskoj kinematografiji u vremenu tranzicije, koje će pratiti i odgovarajući filmski program.

Festival će biti otvoren 18. juna na Letnjoj pozornici u Paliću projekcijom austrijsko-francusko-turskog filma „Sloboda na tren“, iste večeri biće prikazan i izraelski film „Izgubljena ostrva“.

Festival će 24. jula zatvoriti ovogodišnji kanski pobednik „Bela traka“ Majkla Hanekea, koji će biti prikazan van konkurencije.

Predsednik žirija za dodelu nagrada u glavnom takmičarskom programu biće nekadašnji direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera.

Međunarodni žiri kritike dodeliće Nagradu za toleranciju „Gorki list“ za najbolji film iz programa „Paralele i sudari“, dok će u okviru selekcije „Mladi autori Evrope“ biti dodeljena nagrada „Andergraund spirit“ nemačkom reditelju Uliju Šipelu.

Petra Mitrić je najavio i zanimljiv muzički program, sa živim koncertima pored samog Palićkog jezera u kasnim satima, nakon projekcija iz ciklusa „Mladi autori Evrope“.

Izvor: Glas jacvnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *