Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MORIKONE OTVORIO OHRIDSKO LETO

Najprestižniju kulturnu manifestaciju u Makedoniji otvorio slavni italijanski kompozitor muzičkim spektaklom „Bilo jednom u Makedoniji“

Ohrid – Četrdeset deveto izdanje „Ohridskog leta“, kulturne manifestacije koja je proslavila Makedoniju, a Ohrid učinila nezaobilaznom letnjom destinacijom, otvoreno je spektakularnim nastupom slavnog italijanskog kompozitora Enija Morikonea. U Antičkom teatru na Samuilovoj tvrđavi, Morikone je uz virtuoznu podršku mađarskog filharmonijskog orkestra „Gjor“ mnogobrojnim posetiocima priuštio nezaboravan koncert. Zov prerije i Njujorka s početka minulog veka sinoć je puna dva sata titrao nad Ohridom, a u njemu su, pokraj mnogobrojnih srećnika koji su obezbedili mesto u Antičkom teatru, uživali i predsednici Makedonije, Albanije i Kosova i Metohije, Đorđe Ivanov, Bamir Topi i Fatmir Sejdiju.

Pre spektakularnog nastupa na tvrđavi, slavnom italijanskom kompozitoru u Ohridu je priređena počast kakvu su pre njega, prethodnih godina, iskusili španski tenor Hoze Kareras i američka operska diva Džesi Norman. Na svečanosti u rezidencijalnoj vili „Biljana“, makedonski predsednik Ivanov je prvog gosta „Ohridskog leta“ odlikovao Medaljom zasluga za Makedoniju, lično mu zahvalivši što je uveličao „manifestaciju vanvremenskih dimenzija“.

Morikone je uzvratio rekavši da je počašćen što mu je pružena prilika da vidi lepote i znamenitosti Ohrida o kojima je i pre dolaska mnogo slušao. Slavni Italijan je o svojim impresijama nadahnuto govorio i na novinarskoj konferenciji, rekavši da se kloni davanja komplimenata ali da želi da naglasi da je oduševljen Ohridom i makedonskom kuhinjom.

Ako je suditi po uvertiri, i ovogodišnji program na „Ohridskom letu“ koje se završava 20. avgusta, posetiocima prestonice makedonskog turizma nudi duhovne užitke koje će im prirediti stotinak umetnika iz sedamnaest zemalja i Makedonije.

Valja spomenuti da će, između ostalih, na mnogobrojnim letnjim scenama i u Antičkom teatru nastupiti i klasici muzike: Berezovski, Midori, Leskovar kao i šesnaestogodišnji švajcarski pijanista Teo Georgiju.

Izvor: Politika M. Radenković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *