Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐENA DVA NEPOZNATA TEKSTA AGATE KRISTI

LONDON – Izdavačka kuća Harper Kolins koja ima autorska prava za ceo svet nad delom Agate Kristi (1890-1976), objaviće početkom septembra dve nepoznate priče slavne britanske književnice sa kojima će Herkul Poaro, najomiljeniji
detektiv „kraljice krimi romana“, ponovo oživeti.
Priče je otkrio pisac Džon Karan dok je proučavao 73 beležnice čije je stranice Agata Kristi ispisivala od 1920. do 1976. godine pronađene u njenoj kući u Grinveju u Devonu.
Naslovljene „Misterija pseće loptice“ i „Kerberovo zarobljavanje“, te priče naći će se u njegovoj knjizi „Tajne beležnice Agate Kristi: Pedeset godina misterije u stvaranju“ koju će kuća Harper Kolins početkom septembra objaviti u Velikoj Britaniji.
„Beležnice omogućavaju razumevanje rada velikog autora kakav je bila Agata Kristi. One pokazuju kako je književnica ponovo koristila svoje ideje, ponekad im se vraćajući desetinama godina kasnije“, izjavio je tim povodom Dejvid Braun, jedan od direktora u kući Harper Kolins. Slavna književnica imala je običaj da piše kratke priče kojima se kasnije vraćala i razvijala ih u duže romane.
Iz „Misterija pseće loptice“ nastao je roman „Ćutljivi svedok“ u kome bogata naslednica strada na stepenicama spotakavši se o lopticu svog foks terijera, dok je „Kerberovo zarobljavanje“ napisala da bi upotpunila „Herkulove zadatke“, zbirku dvanaest poslednjih avantura Herkula Poaroa.

iZVOR: vECERNJE NOVOSTI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *