ŽENE “VLADAJU” ROK SCENOM

Nebojša Đorđević   Muzika, Vesti

Trenutno najuspešniji nemački bend na čelu sa “rokerkom” Štefani Klos

Žene su ponovo u “ofanzivi”. Na svetskoj muzičkoj sceni je sve više energičnih, samouverenih i “jakih” žena. Rok sasvim izvesno nije samo za muškarce, a u to su uverene i mnoge rok zvezde u Nemačkoj.

„Svejedno mi je i ništa me ne zanima”, stihovi su jedne u nizu pesama koje izvode najpopularnije nemačke rokerke.

Bilo da je reč o Kristini Štirmer iz Austrije, Štefani Klos iz benda “Silbermond” ili možda Dženifer Vajst iz grupe „Jennifer Rostock” - jedno je izvesno. Mlade su i uspešne. A uz to i trenutno najpopularnije „žene” na nemačkoj rok sceni.

Kristina Štirmer i njen bend su ponovo na turneji. Promovišu album „U ovom gradu”. Već nekoliko godina je Kristina jedna od najuspešnijih ženskih rok pevačica u Nemačkoj.

“Meni lično veoma odgovara da sarađujem sa momcima iz benda. Naravno da sam ja ta koja šefuje (smeh). Šalim se naravno. Ali stvarno ne vidim u tome nikakav problem. I kada ste u većem muškom društvu, uopšte nema razloga da se kao žena osećate ugroženo. Čak suprotno.”

Od kastinga do rok zvezde

 

Christina Stuermer

Kristina međutim nije nikakav buntovnik. Popularnosti se domogla zahvaljujući jednom televizijskom šou. Sada kada je u društvu najuspešnijih izvođača u Nemačkoj, ona u svojim tekstovima propagira i na svoje fanove apeluje da žive život „punim plućima” i da se kako kaže u svojoj pesmi „suprotstave životnoj oluji”.

“Ljudi obično vole da kažu kako su muškarci jači pol. Ja u to ne verujem. Ako o tome govorim iz ugla televizijskog takmičenja u kojem sam učestvovala, onda sam uverena da su devojke bile jače. Mislim naravno na njihov karakter. Naročito ako govorimo o njihovom prisustvu u medijima, one su tu nekako uvek jake”, kaže Kristina.

Za njom luduje i mlado i staro

U osnovi rok, ne preterano provokantan, čak povremeno i suviše blag. To je mešavina zvuka koja je uostalom i glavni razlog zašto toliko fanova ima ova nemačka pop zvezda.

“Ova žena je čudo, zaista neverovatno. To je pravi nemački rok”, kaže jedan muškarac koji je upravo izažao iz dvorene u kojem Kristina nastupala se bendom.

“Nisam neki ljubitelj roka, ali kada nju čujem prosto i ja po želim da budem rokerka”, pojašnjava jedna devojka takođe zadovoljna Kristininim nastupom. “Muškarcima ne bi trebalo dozvoliti da dominiraju. Ona je u tome odlična”, govori o svojim utiscima još jedan posetilac ovog koncerta.

Sve se odvija “prebrzo”

Novi album benda Zilbermond

I Štefani Klos zajedno sa svojim bendom „Silbermond” šalje mnoštvo poruka u svojim pesmama. Jedna od njih je i “ovaj svet je postao prebrz, a zaboravio je da ostane otporan”. Album naslova „Nichts passiert” obezbedio im je već u prvoj nedelji od objavljivanje najbolja mesta na top listama.

U ovim haotičnim vremenima poruke iz ovakvih pesama su očigledno pun pogodak. jer ulivaju nadu u bolje sutra.

“Taj video spot je metafora za ubrzano vreme, vreme turbulencija. To su oni trenuci kada čovek kaže. Ala vreme brzo leti. Prosto ne uspevate da se vežete za trenutak. Ta pesma ukazuje na to kako se ceo svet vrti u krug, a ja se petim čemu to sve vodi”, kaže Štefani Klos.

Drugačija od drugih!

Nastupi, kao i same pesme benda Dženifer Rostok su nešto potpuno drugačije. Vreme na koje pevačica Dženifer ukazuje proleće, po svemu sudeći još brže.

Jennifer Rostock je moglo bi se reći, pravi „živi” bend jer godišnje održi najmanje 170 koncerata, što zapravo samo ukazuje na njihov život u društvu kolega iz benda, i to u autobusu, hotelima i na bini.

“Naravno da je to jedan neverovatan osećaj da ste živi što je verovatno i ključni momenat u svetu rok muzike. Osećate se nekako slobodnim, živite život punim plućima… poput onog seks, droga, rokenrol… o tome mnogi maštaju. Ali zaista je tako, i mi zato uveliko radujemo narednoj turneji”, pojašnjav Dženifer Vajst.

Samopouzdanje životni princip

Jennifer Rostock band

Energično i poetično u svojim pesmama govori frontmen ili bolje reći „frontwomen” ovog benda o svetu koji nas okružuje. Samopouzdanje za nju nije životni stil, već princip kojeg će se dosledno držati celog života.

“Čini mi se da mi od samog početka nismo uradili ništa što bi nas predstavljalo onakvim kakvim nismo, nikada. Niko od nas nije u poziciji da mora da obuče neke pantalone na primer koje inače nikada ne bi nosio. Niko ovde ne izgovara nešto poput, ej, promeni frizuru to se sa ovim ne slaže.”

U svakom slučaju tri energične i veoma uspešne nemačke rok pevačice, nastavljaju svojim putem ka uspehu, koji ukazuje na njihovu veliku želju da se nikada ne prepuste sistemu.

Izvor: Deutche welle Spencer Kiesow odg. urednik: N. JakovljevićPostavite komentar