Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AMERIČKI MUZEJ KUPIO PRVU MIKELANĐELOVU SLIKU

HJUSTON – Muzej Kimbel u Fort Vortu, u Teksasu, biće uskoro jedini američki muzej u kome će biti izložena jedna Mikelanđelova slika budući da je ta ustanova nedavno kupila najraniji rad slavnog renesansnog majstora.

Stručnjaci veruju da je sliku „Mučenje svetog Antuna“, rađene na drvenom panou u tehnici ulje-tempera, Mikelanđelo naslikao kada mu je bilo svega 12 ili 13 godina.
Uprava muzeja je odbila da kaže koliko je platila za ovu sliku čija je autentičnost godinama bila dovođena u sumnju.

Samo četiri ovakva Mikelanđelova dela, uključujući i „Mučenje svetog Antuna“, postoje danas u svetu, a dva su nedovršena. Većinu njegovih slikarskih radova čine freske od kojih su najpoznatije one koje ukrašavaju zidove i plafon Sikstinske kapele u Vatikanu, piše londonski Telegraf.

„Ovo je jedno od najvećih otkrića u istoriji umetnosti“, izjavio je direktor muzeja Erik Li za sliku koja je poslednji put bila javno izložena u Parizu 1874.

Autentičnost slike potvrdili su pre nekoliko meseci stručnjaci Metropoliten muzeja u Njujorku koji su radili na njenoj restauraciji.

Koristeći rentgenske i infracrvene zrake, oni su potvrdili ne samo da je reč o Mikelanđelovom radu već i o njegovom najranijem delu na osnovu njegove starosti i detalja.

„Mučenje svetog Antuna“ biće prvo izloženo tokom ovog leta u Metropoliten muzeju u Njujorku, a od jeseni u muzeju Kimbel.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *