Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HUAN GOMES – HURADO U BEOGRADU

BEOGRAD Beogradska izdavačka „Laguna“ nastavlja tradiciju dovođenja stranih pisaca u Srbiju pa će tako španski pisac Huan Gomes-Hurad biti gost Beograda od 17. do 20. maja.

Prvi Huradov roman „Božji špijun“ odmah po objavljivalju našao se na prvom mestu nekih od najznažajnijih bestseler lista, među njima i „Njujork tajmsa“, a dosad je objavljen u 42 zemlje, ukljujučići Srbiju u izdnaju „Lagune“.

Novi Huradov roman „Ugovor sa Bogom“ Laguna je upravo objavila tako da će biti promovisan u prisustvu autora.

Rođen pre 32 godine u Madridu, Hurado je diplomirao žurnalistiku na univerzitetu San Pablo. Novinarsku karijeru započeo je u najvažnijim španskim medijima i dobio je nekoliko prestižnih novinarskih nagrada.

Za sebe kaže da u privatnom životu najviše voli knjige, film, svoju suprugu i ćerku, politika ga ne zanima ali nikad na izlazi iz kuće bez knjige pod miškom.

U „Božijem špijunu“ Hurado se predstavio kao pisac koji pretenduje da „preotme krunu“ Denu Braunu kao najboljem komercijalnom piscu čiji se trileri zbivaju u okviru Vatikana.

Koristeći novinarsku iskustvo da dobro istraži kontekst u koji će smestiti svoje likove Hurado je pozicionirao oca Entonija Faulera, bivšeg američkog vojnika-obeveštajca CIA-e a sada agenta Svete alijanse ( vatikanske tajne službe) u vreme smrti papa Jovan Pavle II (2. aprila 2005) i početka priprema za konklavu koja treba da izabere novog poglavara Katoličke crkve.

Upravo tada dvojica najviđenijih kardinala liberalnog krila Katoličke crkve bivaju ubijeni u istovetnom jezivom ritualu. Serijski ubica slobodno šeta ulicama Rima, a za njegovo gonjenje je zadužena inspektorka Paola Dikanti, psihijatar i kriminolog.

Huradovi fiktivni junaci udružuju se da, daleko od očiju javnosti, reše slučaj čiji bi ishod mogao da utiče na izbor novog pape.

Recept koji je primenio za pisanje prvog romana, Hurado je primenio i za „Ugovor sa Bogom“ koji je, takođe, „religijski“ triler ispunjen akcijom, nasiljem i misterijom, u kome se stvarnost i fikcija vešto prepliću, ali je pozornicu “ proširio“ na Bliski istok.

Hurado ponovo „aktivira“ veoma uspeli lik oca Faulera koji ima snage da se odupre ovozemaljskim iskušenjima u vidu zgodnih saradnica. U novom romanu to je novinarka Andrea Otero koja se priključila ekspediciji „Mojsije“ organizovanoj da se pronađe biblijski Zavetni kovčeg u kome su čuvane Božije zapovesti.

O njegovim novim knjigama, o utiscima koje će poneti iz Beograda, o novom španskom prodaru na svetsku literarnu scenu,… mediji i čitoaci će moći saznati od Hurada tokom trodnevnog boravka u Srbiji.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *